Eksperdid: kliima soojenemise vastu aitaks uued maksud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanias tungib kõrb peale
Hispaanias tungib kõrb peale Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO ekspertide kogu soovitas riikidele kehtestada kliima soojenemisega võitlemise rahastamiseks uusi makse.


Veebruaris ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni poolt ametisse nimetatud paneel pidi andma soovitusi, kuidas suudaksid tööstusriigid täita mullu detsembris Kopenhaageni tippkohtumisel antud lubaduse eraldada arengumaadele aastaks 2020 igal aastal 100 miljonit dollarit võitluseks kliimamuutusega, vahendasid välisagentuurid.

Reedel avaldatud aruandes tõdevad eksperdid, et võtmerolli mängivad rahastamises ikkagi otsesed eraldised riikide eelarvetest. Oluline rahastamisallikas võiks aga olla ka kasvuhoonegaaside heitekvootide müük ja süsinikumaks arenenud riikides, rahvusvahelise transpordi emissioonide maks ning finantstehingute maks. Samuti võiks kliimamuutusega võitlemiseks raha tulla fossiilsete kütuste subsiidiumide kaotamisest arenenud riikides, arvavad eksperdid.

Paneeli soovitusi arutavad riigid sel kuul Mehhikos algavatel ÜRO kliimakõnelustel.

21-liikmelist paneeli, Kliimamuutuse rahastamise kõrgetasemelise nõuandvat kogu juhivad Norra peaminister Jens Stoltenberg ning Etioopia valitsusjuht Meles Zenawi, sellesse kuuluvad teiste hulgas ka miljardärist investor George Soros, USA presidendi majandusnõukogu juht Larry Summers, Deutsche Bank AG nõukogu aseesimees Caio Koch- Weser, Londoni majanduskooli professor Nicholas Stern ja Maailmapanga grupi juht Sri Mulyani Indrawati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles