Kauplustel läheb üha paremini, müük kasvab

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uues keskuses on 40 poodi.
Uues keskuses on 40 poodi. Foto: Liis Treimann

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2015. aasta septembris eelmise aasta septembriga võrreldes püsivhindades 9 protsenti, teatas statistikaamet. Viimasel neljal kuul on jaemüük võrreldes varasema aasta sama kuuga kasvanud stabiilselt 8–9 protsenti.

2015. aasta septembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 422,4 miljonit eurot, seega jäi septembris kauplustesse 322 eurot elaniku kohta.

Tööstuskaupade kaupluste jaemüük suurenes 2014. aasta septembriga võrreldes 17 protsenti.

Müük suurenes kõigil tegevusaladel. Enim suurenes jaemüük muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, kontoritarvete, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade, lillede, istikute jm (kasv 42 protsenti). Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka kasutatud kaupade kauplustes ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük) (kasv 38 protsenti) ning posti või interneti teel (kasv 37 protsenti).

Toidukaupade kauplustes jätkus jaemüügi kasvu kiirenemine. Kui juulis kasvas neis kauplustes jaemüük eelmise aasta sama kuuga võrreldes 2 protsenti ja augustis 3 protsenti, siis septembris oli kasv 4 protsenti.

Mootorikütuse jaemüük suurenes 2014. aasta septembriga võrreldes püsivhindades 6 protsenti.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes septembris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 7 protsenti. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal suurenes aga müük eelmise kuuga võrreldes 1 protsent. 2015. aasta üheksa kuuga (jaanuar–september) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 8 protsenti.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli septembris 498,3 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 85 protsenti. 2014. aasta septembriga võrreldes suurenes müügitulu püsivhindades 4 protsenti, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles