USA uuring: sooline palgalõhe on suurem kõrgemalt tasustatud sektorites

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste riikide eeskuju plaanitakse ka Eestis palgalõhega põhjalikumalt tegelema hakata.
Teiste riikide eeskuju plaanitakse ka Eestis palgalõhega põhjalikumalt tegelema hakata. Foto: PantherMedia

USA personalifirma TriNet poolt kogutud väike- ja keskmise suurusega ettevõtete palgaandmetele tugineva analüüsi järgi on palgalõhe suurem kõrgemalt tasustatud sektorites, kirjutab Bloomberg.

TriNet keskendus väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete uurimisele. Keskmiselt moodustas neis ettevõtetes naistele makstav palk vaid 83 protsenti meestele makstavast keskmisest palgast. Ühe tulemusena avastati, et kõige võrdsemalt maksti palka sektorites, kus palgatase on kõige madalam.

TriNet  kasutas analüüsi tarbeks 9000 väike- ja keskmise suurusega ettevõttelt kogutud palgaandmeid. Jaemüügisektoris oli nii meeste kui naiste keskmine palgatase pea identne, ulatudes 33 000 dollarini aastas. Teises palgaspektrumi otsas oli olukord aga võrdsusest kaugel - vaadeldud väikestes finantsettevõtetes maksti naistele keskmiselt palka 50 000 dollarit aastas ehk vaid 55 protsenti meeste vastavast keskmisest palgatasemest. Tehnoloogia- ja internetiettevõtete puhul oli meeste keskmiseks aastapalgaks 105 000 dollarit, millest naistele maksti keskmiselt vaid 71 protsenti.

Samas tuleb meeles pidada, et TriNeti raport puudutab vaid väikeste- ja keskmise suurusega ettevõtete 240 000 töötajat ning ei võta arvesse nende töökogemust, haridust, ametit ning muid faktoreid, mis võivad palga suurust mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles