Haarangud Novaja Gazeta omaniku vastu jätkuvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardärist ärimees ja poliitik Aleksandr Lebedev
Miljardärist ärimees ja poliitik Aleksandr Lebedev Foto: AFP / Scanpix

Ukraina politsei pani toime haarangu ajalehe Novaja Gazeta omaniku miljardär Aleksandr Lebedevi hotellikompleksi.


Lebedev, kellele kuuluvad ka Londoni ajalehed Evening Standard ja Independent, usub, et tegemist on tema vastu suunatud poliitilise kampaaniaga.

Nädala alguse poole korraldas Moskva politsei relvastatud haarangu Lebedevi panka nimega National Reserve Bank. Uuritakse pettust, millega on väidetavalt saanud hakkama üks NRB poolt 2008. aasta oktoobris omandatud pank.

Lebedevi hinnangul on ka Moskva haarang poliitiliselt motiveeritud. Ta ütles reedel, et eesmärgiks on tema hirmutamine ning eeldas, et ilmselt on selle taga kas mõni ärialane rivaal või siis on tegemist kättemaksuga tema poliitilise aktivismi eest.

«Keegi ütleb mulle tere,» ütles Lebedev, vahendas reedel tema pressiesindaja.

Lebedevile kuulub Novaja Gazeta, mis on üks vähestest allesjäänud opositsioonilistest ajalehtedest Venemaal ja tegeleb järjekindlalt Kremli kritiseerimisega.

Luksuslik hotelli- ja puhkekeskus «More» asub Alušta linnas Krimmi poolsaarel Musta mere ääres. Lebedevi pressiesindaja sõnutsi tungisid sinna neljapäeval ja reedel maksupolitsei ja Ukraina julgeolekuteenistus SBU ning võtsid kaasa finantsdokumente.

«Nad korraldavad haaranguid kõikidesse meie objektidesse üle kogu Ukraina,» ütles reedel Lebedevi pressiesindaja Artjom Artjomov. Ta lisas, et Lebedev süüdistab selles Ukraina presidenti Viktor Janukovitšit, kes üritab teda poliitiliselt araks lüüa.

Üks kõrge Janukovitši administratsiooni ametnik väitis reede hilisõhtul, et Ukraina juhtkonnal ei ole Lebedevi isiku vastu poliitiliselt motiveeritud plaane.

Ukraina julgeolekuteenistuse SBU juht Valeri Horoškovki ütles, et Lebedevi Krimmi puhkekeskuse vastu kriminaalasja algatatud ei ole. Ta ütles, et uuritakse hoopis linnapea tegutsemisi, seda seoses kohaliku eelarve laekumiste langusega.

«Puhkekeskuse suhtes kriminaaluurimist ei ole. Küll on aga kriminaaluurimine linnapea suhtes,» ütles ta.
Lebedev väidab end olevat üks Ukraina suurimaid välisinvestoreid, kes on sinna viimaste aastatega paigutanud ligikaudu 500 miljonit dollarit.

Tema suhted Ukraina ametivõimudega on sageli olnud konarlikud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles