Teenusmajanduse Koda: Arengufond peab jätkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufond.
Arengufond. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Teenusmajanduse Koda leiab, et riigikogu majanduskomisjoni ettepanek Arengufondi tegevus lõpetada ei toeta Eesti majandusarengu pikaajalist vaadet ja uuenduste läbiviimist.

«Arengufondi unikaalsus Eesti kontekstis seisneb nii  tugevas seires,  sõltumatuses, pikaajalises vaates kui ka uue, teadmiste- ja tehnoloogiapõhiste ettevõtete turgude tundmises ning tihedas koostöös nendega,» ütles Kaido Kaljulaid, Teenusmajanduse Koja juhatuse esimees pressiteates. «Samuti võimaldab selle organisatsiooni ülesehitus ja kompetents testida uusi ärimudeleid, uusi lahendusi, milleta  on raske rääkida ka valdkondadeülesele innovatsioonile suunatud praktilistest tegevustest.»

Arengufondi senised fookused ei ole samuti kujunenud  juhuslikult, vaid koostöös  praktikutega ehk  tulenevalt  nii reaalsest vajadusest kui ka globaalsetest suundumustest. Seega loovad need tegevused juba iseenesest sünergiat, mida organisatsiooni tükeldamine kuidagi ei toeta.

Täna ei tulene Arengufondi juhtimisprobleemid organisatsiooni seest, vaid Tellija vaate puudumisest sellele, miline on Eesti tulevikumajandus ning mida ja miks on vaja selle arendamiseks ette võtta. Seega saab ja tuleb kasutada erinevate eesmärkidega organisatsioonide  teadlikku koostööd, sest nii Arengufondi kui EASi kui Kredexi kompetentsid  ja võimekus on erinevas kohas ja pigem täiendavad üksteist. Nende kunstlik liitmine ei oleks mõistlik, sisulisi eesmärke täitev  ega  oleks ka pikas plaanis kokkuhoidlik.

Teenusmajanduse  Koda pöördus teisipäeval riigikogu liikmete poole, et  pöörata tähelepanu  Arengufondi  senise tegevuse kasule ja olulisusele  just nn uue majanduse ettevõtete  ökosüsteemi loomisel ning kutsub üles selle organisatsiooni jätkamist toetama.  Samuti on laual uued teemad, kasvõi näiteks tervisemajandus, mille puhul  sarnaselt start-up'idele vajab arendamist nii  õiguslik- kui tegevuskeskkond. See omakorda vajab  aga vabama struktuuriga  arendusüksust, millisena Arengufond on end ka õigustanud.

«Arengufondi  tugevused on  tulevikuseire, sõltumatus, valdkondadeülesus, uute teemade ja turgude tundmine ning praktiline  ühisarenduse kogemus ettevõtetega,» loetleb TMK juhatuse esimees mõttekoja plusse.

Kaljulaid  kinnitab, et Eesti vajab organisatsiooni, kellel on  pädevus nii sõltumatuks tulevikuseireks kui  ka uute tegevus- ja ärimudelite  katsetamiseks ning  kus ettevõtetega ühiselt  tehtav sektoriülene koostöö on igapäevane normaalsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles