Ansip näeb inflatsiooni põhjusena konkurentsi puudumist Euroopa turul

Martti Kass
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: Caro / Scanpix

Peaminister Andrus Ansip tõi oktoobris kasvanud inflatsiooni põhjusena välja konkurentsi puudumine Euroopa turul ning sellest tingitud toiduainete kallinemise.

Ansip tõdes täna Vikerraadio saates «Reporteritund», et oktoobris suurenenud hinnatõusus on süüdi peamiselt toiduainete kallinemine ning see on omakorda tingitud piimasaaduste ekspordi suurenemisest.

«Kohapealsed põllumajandussaaduste tootjad eelistavad müüa kallima hinnaga Eestist väljapoole kaupa, mille tootmiseks on miljardeid kroone maksumaksja raha kasutatud,» ütles Ansip.

Minister lisas, et inflatsiooni põhjused tuleks jagada kaheks: osa on tingitud protsessidest majanduses ning teine osa väga madalast võrdlusbaasist eelmise aasta näol, kui hinnad olid madalad.

«Eurot selles hinnatõusus küll süüdistada mõtet ei ole. Iga inimene oskab oma sissetulekut läbi jagada 15,6466ga,» tõrjus Ansip väited nagu oleks ühisraha kasutuselevõtmine hinnatõusu taga.

Ansip nõustus osaliselt majandusteadlase Andres Arrakuga, kes tõi ühe hinnatõusu põhjusena välja vähese konkurentsi. «Peamine põhjus vaevalt on kartellikokkulepetes või väheses konkurentsis Eesti turul. Pigem on Euroopa turul väike konkurents. Muidu ei oleks võimalik nii kiire hinnatõus,» sõnas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles