Energiaagentuuri juht valitsustele: ärge tehke madalal nafta hinnal põhinevaid plaane

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise energiaagentuuri IEA juht Fatih Birol.
Rahvusvahelise energiaagentuuri IEA juht Fatih Birol. Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP

Rahvusvahelise energiaagentuuri IEA hiljuti juhtima asunud Fatih Birol hoiatas Singapuris energiakonverentsil esinedes valitsusi selle eest, et nood võivad teha pikaajalisi energeetikakavu lähtudes madalast nafta hinnast.

«Oleks suur viga suunata meie tähelepanu energeetilise turvalisuse teemalt lühiajalisele langusele nafta hinna graafikus,» vahendas Biroli sõnu Reuters.

Kui nafta hind jätkab samal tasemel või langeb, vähenevad tänavu viiendiku võrra kukkunud investeeringud naftatööstusesse tuleval aastal veelgi, hoiatas Birol. «Kui see saab tõeks, on see esimene kord kahe kümnendi jooksul, kui investeeringud naftatööstusse vähenevad kaks aastat järjest. Igaüks peaks mõtlema keskmise ja pikema perspektiiviga mõjudele, mis tulenevad sellest investeeringute vähesusest.»

Biroli sõnul ennustab IEA lähitulevikuks nafta hinna püsimist madalal tasemel ja tootmise jätkumist ligikaudu samas mahus. USA toodang võib küll väheneda kuni 400 000 barreli võrra päevas, ent selle kompenseerib peatselt piiranguteta toota tohtiv Iraan.

Gaasituru kohta märkis Birol, et IEA ennustab veeldatud gaasi (LNG) tootmismahtu suurenevat 500 miljardi kuupmeetri võrra kümnendi lõpuks, seda seoses uute tootmisvõimsuste käivitumisega USAs ja Austraalias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles