EL trahvis optiliste kettaseadmete kartelli 116 miljoniga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HP arvuti.
HP arvuti. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
  • Kartelli liikmed koordineerisid tegevust kohtumistel parklates ja kinodes.
  • Tootjad leppisid kokku vältida võistlemist Delli ja HP hangetel.
  • Kartellist infot andnud Philips ja Lite-On pääsevad trahvita.

Euroopa Komisjon trahvis kaheksast optiliste kettaseadmete tootjast koosnevat kartelli kokku 116 miljoni euroga. Kartelli liikmed jäid täna avaldatud komisjoni teate kohaselt süüdi selles, et nad koordineerisid ELi konkurentsiseadusi rikkudes oma tegevust kahe arvutitootja, Delli ja HP korraldatud suurhangetes.

«Miljonid ELi kodanikud kasutavad pidevalt integreeritud optiliste kettaseadmetega tehnikat, näiteks oma lemmikpilte salvestades. Selle turu konkurentsi hoidmine on tähtis,» ütles komisjoni liige, konkurentsivolinik Margrethe Vestager pressiteate vahendusel. «Tänane otsus tõestab veel kord, et kartellide liikmed ei pääse trahvidest vaid sellega, et korraldavad oma kohtumisi kinodes ja parkimisplatsidel väljaspool Euroopat, samal ajal kui nende toodang on Euroopas müügil.»

Kaheksa kartellis osalenud ettevõtet olid Philips, Lite-On, nende ühisettevõte Philips & Lite-On Digital Solutions, Hitachi-LG Data Storage, Toshiba Samsung Storage Technology, Sony, Sony Optiarc ja Quanta Storage. Esimesed kolm - Philips, Lite-On ja nende ühisfirma - pääsesid trahvist, sest tunnistasid komisjonile kartelli olemasolu üles ja tegid uurimisel koostööd.

Komisjoni uurimine tuvastas, et ettevõtted tegid koostööd ajavahemikus 2004 kuni 2008, mil Dell ja HP korraldasid suuri hankekonkursse laua- ja sülearvutite lisaseadmete tarnijaile. Kartelli eesmärk oli komisjoni teatel vältida omavahelist võistlust hangetel.

Komisjoni tuvastas, et kartelli osalised olid oma ebaseaduslikust tegevusest teadlikud, sest üritasid kõigiti varjata oma tegevust. Omavahelises suhtluses kasutasid asjasse segatud inimesed koodnimesid, kohtumisi peeti parklates või kinodes.

Suurima trahvi, 41,3 miljonit eurot, sai Toshiba Samsung. Hitachi-LG, kelle trahvi tasuks koostöö eest komisjoni uurijatega kärbiti, sai 37,1 miljonit trahvi. Sony trahv oli 21 miljonit, Sony Optiarcil 9,8 ja Quantal 7,1 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles