Maksuamet on OÜtamise teemal suhelnud 80 ettevõttega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet.
Maksuamet. Foto: SCANPIX

Maksuamet on suhelnud OÜtamise teemal 80 ettevõttega, kellest enamik on selle lähenemisega rahul olnud, sõnas MTA direktor Marek Helm BNS Live juturingis.

«Ma arvan, et kui seda olukorda kirjeldada, siis need kolm kohtuotsust tõid õigusselguse,» sõnas Helm, lisades, et sellele alustatud nõustamisteenusele lisandus suur diskussioon. «Pigem nagu teema vajab otsast peale lahtiseletamist.»

Amet on suhelnud 80 huviorbiiti sattunud ettevõtjaga ja mitte kõik ei ole OÜtajad, sõnas maksuameti juht, kelle sõnul on dialoogi hoidmine oluline. «Väga töine ja konstruktiivne,» iseloomustas ta senist tegevust. Enamik on öelnud, et on ülimalt positiivne, niimoodi võetakse ühendust ja üritatakse selgust saada. 

Rahandusminister Sven Sester sõnas, et maksuamet on järjest rohkem muutunud nõuandvaks, ent kontroll on alles jäänud. «Maksuamet pigem teeb kõik endast oleneva, et aidata ettevõtjal arusaada, kuidas seda teha,» ütles minister.

Sester märkis, et ettevõtteid asutatakse kindlasti selleks, et omanikule maksimaalselt kasu saada, aga seda tuleb teha seaduse piires, kuigi ta tunnistas, et ettevõtjat ei saa sundida teatud palgasummat maksma.

Sester on saatnud kutse, et ettevõtlusorganisatsioonidega kokku saada ning seaduseandja püüab pöörata tähelepanu tööjõumaksudele ning erinevatele maksumuudatustele.

Töötajate register aga vähendab võimalust saada konkurentsieelist läbi maksude tasumata jätmise. See tõi Helmi sõnul juurde 21 000 maksumaksjat, kellest enamik miinimumpalga lähedast palka. 

Ettevõtja Jaan Pillesaar ütles, et seadustes on hiigelsuur auk ja antud kohtulahend parandas seda auku vaid osaliselt. Hea tahtmise korral oleks tema sõnul pea kõiki Eesti ettevõtjad nende kohtulahendite alusel võimalik mingis osas maksupetturiks nimetada. «Maksuamet on kõige heatahtlikum osapool selles ahelas,» ütles ettevõtja, kelle sõnul vaatab amet pigem tegelikku sisu kui juriidilist vormi. Palka ei ole võimalik ka tema sõnul ettevõtjale ette anda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles