President Ilves: parimad idufirmad lahkuvad Euroopast USAsse

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu

Lootustandvad Euroopa idufirmad, kel õnnestub saada investorite abiga vajalik rahasüst, viivad oma ettevõtte esimesel võimalusel USA turule, nentis president Toomas Hendrik Ilves.

«Euroopa Liit peab tõsiselt pingutama tehnoloogiamahukatele firmadele soodsama majanduskeskkonna loomise nimel. Hetkel näeme ajude äravoolu USAsse, kus on tagatud kõiki osariike hõlmav ühtne digiturg, mis seega pakub ettevõtlusele suuremat haaret ja paremat võimalust,» ütles president Brüsselis mõttekoja Friends of Europe seminari digiühiskonna teemalises paneelis.

«Meil siin jääb aga Euroopa Komisjoni hinnangul Euroopa killustunud digituru tõttu aastas laekumata 340 miljardit eurot,» nentis ta.

Ilvese sõnul viivad lootustandvad Euroopa idufirmad, kel õnnestub saada investorite abiga vajalik rahasüst, oma ettevõtte esimesel võimalusel USA turule, teatas Postimehele presidendi kantselei.

«Põhjus selleks on väga lihtne – Euroopa Liit pole suutnud tagada e-teenuste piiriülest liikumist ning firmad peavad seisma silmitsi 28 erineva riigi maksusüsteemi, andmekaitse ja tarbijakaitsega,» nentis Ilves.

«Palju kasulikum on minna Ühendriikidesse, kus on ettevõtluseks paremad tingimused ja ühtne turg,» lisas ta.

Ilvesega samas paneelis rääkinud Euroopa Parlamendi liikme Marietje Schaake sõnul on väga keeruline leida lahendust, kuidas suudaks traditsiooniline demokraatlik otsustusprotsess järele kiirelt liikuvale tehnoarengule ja sellest tulenevatele muutustele ühiskonnas.

Ilves avaldas lootust, et Euroopa Komisjon liigub kiiresti edasi EL-USA kaubanduslepingu sõlmimisega, et kaotada tollimaksud ja teha edusamme tootestandardite vastastikuse tunnustamise või Atlandi-üleste standardite väljatöötamise suunas.

Presidendiga väitlesid digiühiskonna teemadel endine NASA teadlane France Cordova, Euroopa Parlamendi liige Marietje Schaake, Google'i Kultuuri Instituudi juht Amit Sood ja NewsMonkey juht Wouter Verschelden.

Euroopa praeguseid probleeme analüüsival Friends of Europe (Euroopa Sõbrad) seminaril osalesid teiste seas Euroopa Ülemkogu esimene täiskohaga eesistuja Herman van Rompuy, Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans, Itaalia ekspeaminister Mario Monti ning rohkelt äriliidreid, ajakirjanikke ja kultuuritegelasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles