Investoreid hirmutab USA maksejõuetuse väljavaade

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kongressi hoone Kapitooliumi künkal
USA kongressi hoone Kapitooliumi künkal Foto: AFP/SCANPIX

Võlakirjaturgudel kasvab närvilisus USA potentsiaalselt katastroofilise maksekatkestuse pärast olukorras, kus poliitilised kokkupõrked edasise laenuvõtmise teemal ägenevad.

18,1 triljoni dollari peale seatud laenulaest võib USA põrutada läbi juba 3. novembril ning maksekatkestust on võimalik vältida vaid lae kergitamise või ajutise eemaldamise teel kongressis. Praeguse seisuga ei ole ei esindajatekojas ega senatis välja kuulutatud ühtegi eelnõud, mis võimaldaksid neid variante ilma vastaspoolele vastuvõetamatute tingimusteta, kirjutab Financial Times.

Vastupidi: eile läks vabariiklaste ja demokraatide vahel maksekatkestuse teemal parajaks sõnasõjaks.

Kuigi enamik investoreid ja analüütikuid eeldab, et kongress suudab maksekatkestust vältida, on sündmuse pelk terendus hakanud finantsturgusid juba mõjutama. Viimaste päevadega on järsult kasvanud neljanädalase tähtajaga USA riigivõlakirjade tootlused, mis on pöördvõrdelised antud väärtpaberite hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles