Digitaalmeedia murendab diktatuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Koreas on populaarsust kogunud lõunanaabri juures toodetud serjaalid.
Põhja-Koreas on populaarsust kogunud lõunanaabri juures toodetud serjaalid. Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas on populaarsust kogunud lõunanaabri juures toodetud seriaalid, mille toomine üle piiri on küll ebaseaduslik, kuid isegi riigi politsei tahab neile pilku heita.

Meedia on igal pool muutunud digitaalseks, seda isegi Põhja-Koreas. Kuid isegi need, kellel on riigis võimu ja raha, ei taha oma vabast ajast vaadata propagandafilme ning eelistavad midagi meelelahutuslikumat, kirjutab itworld.com

Lõuna-Korea seriaalid püütakse satelliidi kaudu Hiinas kinni, kõrvetatakse DVD-dele ning müüakse nobedalt Põhja-Koreas maha.

Jaapani uudisteagentuur AsiaPress aga on oma leivale võtnud kuus põhjakorealast, kes oma elu riigis digikaamerate abil jäädvustavad. Paari kuu tagant kohtuvad nad Hiina piiri ääres AsiaPressi esindajatega, et kogutud pildid ja videod üle anda.

Signaalid Hiina mobiilitornidelt jõuavad mõne kilomeetri kaugusele piirist, kuid telefoni kasutamine võib olla ohtlik, kuna karistus selle eest on ränk.

«Kui veeta liiga palju aega telefoni otsas, võib politsei signaalile jälile jõuda ning su elamise läbi otsida,» sõnas AsiaPressi peatoimetaja Jiro Ishimaru.

Eelmisel aastal hukati avalikult mees, kes jäi vahele mobiiltelefoni kasutamisega ja tunnistas üles informatsiooni lekitamist Lõuna-Koreasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles