Graafik: maksuameti uuendused tõid mullu 100 miljonit eurot lisatulu

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Maksu- ja tolliamet hindab igal sügisel, kui palju võis jääda eelmisel aastal makse kokku kogumata ehk kui suur on maksuauk.

Kui 2013. aastal paisus maksuauk ebameeldiva üllatusena väga suureks, siis värskete andmete järgi kahanes 2014. aastal maksuauk viimase seitsme aasta väikseimaks. Käibemaksu ja tööjõumaksude arvelt toodi riigile võrreldes 2013. aastaga suisa 100 miljonit eurot maksuraha lisaks. Maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm usub, et 2015. aasta maksuauk saab olema tänu viimaste aastate uuendustele veel palju väiksem.

Suurima osa maksuaugust moodustab endiselt käibemaks, kuid kui 2013. aastal jäi hinnanguliselt kogumata 280 miljonit eurot käibemaksu, siis mullu 225 miljonit eurot. Võit saavutati ka tööjõumaksudes – sotsiaalmaksu jäi mullu kogumata 25 miljonit ja tulumaksu 20 miljonit eurot vähem kui üle-eelmisel aastal.

Aktsiiside osas oli olukord mitmekesisem – alkoholi puhul vähenes maksuauk 9,3 miljonilt eurolt 8 miljonile, kütuseaktsiisil jäi samale tasemele (25,7 miljonit eurot) ja tubaka puhul kasvas 0,9 miljoni euro võrra.

Kusjuures vastavalt metoodikale kasvab majanduse kasvades mahuliselt ka maksuauk. Seega on maksuaugu vähenemine veelgi suurem saavutus. Lisaks vähendatakse maksuaugu hinnangut tagantjärele, kui vahepeal on õnnestunud osa makse sisse nõuda. Nii tehti ka 2013. aasta maksuaugu puhul ning Helmi hinnangul kahaneb kindlasti järgmisel aastal ka 2014. aasta maksuauk veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles