EL nõuab Fiatilt ja Starbucksilt tagantjärele kümneid miljoneid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starbucks.
Starbucks. Foto: Andrew Winning / Reuters

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager andis Hollandile korralduse nõuda Starbucksilt tagantjärele sisse 20-30 miljonit eurot, mille kohviputkade kett Hollandiga soodsat maksudiili kasutades oli säästnud. Luksemburg peab sama koguse makse Fiatilt sisse nõudma.

«Maksukokkulepped, mis kunstlikult vähendavad ettevõtte maksukoormust, ei ole kooskõlas Euroopa Liidu riigiabi reeglitega. Need on ebaseaduslikud,» teatas Vestager Euroopa Komisjoni avalduses. «Ma loodan, et tänaste otsustega jõuab see sõnum liikmesriikide valitsusteni ja teiste ettevõteteni.»

«Kõik ettevõtted, suured ja väikesed, rahvusvahelised või mitte, peavad maksma oma õiglase osa maksudest,» lisas Vestager.

Euroopa Komisjoni teatel on Starbucks saanud kasu maksukokkuleppest Hollandiga 2008. aastast alates. Fiati maksukokkulepe Luksemburgiga on kolm aastat vana. Komisjoni arvutuste kohaselt oleks normaalne aastane maksude summa Fiati Luksemburgi üksuse puhul olnud ligi 20 korda kõrgem sellest, mis tegelikult maksti.

Täpse tagasiulatuvalt küsitavate maksude summa arvutavad välja asjaomaste riikide maksuametid, lähtudes Euroopa Komisjoni metoodikast.

Euroopa Komisjon asus liikmesmaade ja suurfirmade maksukokkuleppeid uurima aasta tagasi. Teiste seas tegid soodsa maksudiili Apple ja Amazon.

Äsja asus komisjon uurima maksukokkuleppeid Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles