Sester OÜ-tamisest: maksudest hiilimine ei tohiks anda konkurentsieelist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester pressikonverentsil.
Rahandusminister Sven Sester pressikonverentsil. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riik peab kindlasti tegelema sellega, et ettevõtjal ei oleks enam konkurentsieelist maksmata maksude näol, sõnas rahandusminister Sven Sester.

«Maksustamisel loeb ennekõike sisu, mitte vorm. Töösuhte korral peab tööandja töötasult tasuma sotsiaalmaksu, millest rahastatakse pensioni- ja ravikindlustussüsteemi,» nentis minister. 

Riigikohus on viimasel ajal teinud kolm otsust, mis selgitavad tööjõumaksudega seotud maksureeglite kohaldamist ehk maksustanud tulu mitte vormi ehk teenuse ostmine teisest ettevõtelt järgi, vaid majandusliku sisu järgi, milleks neil juhtudel oli töösuhe. 

Nii mõni on selle tegevuse põhjenduseks toonud kõrged tööjõumaksud. Sester sõnas, et nende vähendamine on üks selle valitsuse prioriteete. Lähiaastatel maksuvaba tulu tõuseb, sotsiaalmaks langeb, madalapalgalised saavad täiendava maksutagastuse.

«Kui maksud ettevõtjate ja maksuameti koostöös paremini laekuvad, saab tööjõumakse tulevikus ka kiiremini leevendada,» leidis ta.

Selleks, et Eestis oleks hea ettevõtluskeskkond, peavad reeglid olema kõigile samad mitte üksnes teoorias, vaid ka praktikas. Ettevõtjad  ja ettevõtlikkus viivad ühiskonda edasi ja kasvatavad meie kõigi jõukust. Riik peab tegema kõik selleks, et soodustada ettevõtjate ja ettevõtete teket.  

«Ettevõtjaks olemine peab olema au sees nagu ka ausalt maksude maksmine. Kindlasti tuleb riigil tegeleda sellega, et ettevõtluses ei oleks konkurentsieelist maksmata maksude näol,» ütles Sester.

Ta ütles, et osaühing nagu teisedki äriühingu vormid on seaduslik vorm äritegevuseks. «Ei ole põhjust suhtuda umbusuga osaühingusse kui ettevõtluse tegevusvormi või ettevõtjatesse, kes selles vormis tegutsevad. Seda ei tee ka riik,» ütles Sester. Maksu- ja tolliamet on tema hinnangul toiminud tasakaalukalt, alustades juhendi avaldamise ning ettevõtjate nõustamisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles