Ehituse hind hakkas kasvama

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad
Ehitajad Foto: Andres Haabu

Ehitushinnaindeks tõusis statistikaameti teatel kolmandas kvartalis aastaga 0,6 ja kvartaliga 0,2 protsenti, seda eelkõige kallinenud tööjõu tõttu.

Ehitushinnaindeksi aastasest tõusust üle kolmveerandi tuli tööjõu kallinemisest.

Eelmise kvartaliga võrreldes kallines tööjõud kolmandas kvartalis 1,7 protsenti, samas kahanesid kulutused masinatele ja ehitusmaterjalidele vastavalt 0,8 ja 0,6 protsenti.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks kasvas eelmise kvartaliga võrreldes 0,2 protsenti ja kahanes mulluse kolmanda kvartaliga võrreldes 0,1 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel võtab statistikaamet arvesse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned, remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul aga ainult ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekulud jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles