Rootsi sõbralaenude pioneer on teel pankrotti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmis Trustbuddy kunagiselt kodulehelt. Praegu on kodulehel vaid lakooniline teade pankrotiavalduse esitamise kohta, kadunud on kõik viited tegevusele.
Ekraanitõmmis Trustbuddy kunagiselt kodulehelt. Praegu on kodulehel vaid lakooniline teade pankrotiavalduse esitamise kohta, kadunud on kõik viited tegevusele. Foto: Repro

Inimeselt inimesele väikelaenude vahendamisega Rootsis alustanud ettevõte, Põhjamaade alternatiivbörsil noteeritud Trustbuddy esitas täna Stockholmi kohtule iseenda pankrotiavalduse.

2007. aastal alustanud ja 2011. aastal alternatiivbörsil First North noteeritud Trustbuddy oli Rootsis laenuvahenduse ehk P2P laenude pioneer. Ettevõte vahendas koduturul 500 kuni 10 000 Rootsi krooni suuruseid väikelaene (53-1068 eurot), kuid tegutseti ka välisturgudel, nagu Soome, Hispaania, Suurbritannia ja Holland.

Nädal tagasi teatas Trustbuddy, et ettevõtte kontodelt on puudu suurem summa raha, misjärel peatas börs Trustbuddy aktsiatega kauplemise ning Rootsi finantsinspektsiooni nõudmisel ka oma põhitegevuse ehk laenude vahendamise.

Trustbuddy äsja ametisse asunud uus juhatus teatas siis, et firma juhatus on klientide raha väärkasutanud. Trustbuddy kontodelt oli esialgse hinnangu kohaselt puudu 44 miljonit Rootsi krooni (4,7 miljonit eurot). Kokku välja laenatud 300 miljonist kroonist oli 37 miljonit (ligi neli miljonit eurot) antud laenudena teistele isikutele kui klientidele. Osa mittetöötavaid laene oli kaetud uute laenudega, seda uute osanike sissemakstud kapitali arvelt.

Lisaks tuvastas Trustbuddy juhtkond, et tõenäoliselt toimus klientide raha väärkasutus juba platvormi käivitamisest saadik, s.t kaheksa aastat.

«Edasine uurimine on tuvastanud, et olukord on väga komplitseeritud ning tegevuse jätkamine mistahes vormis on võimatu,» teatas firma juhatus täna tehtud avalduses. «Juhatus on jõudnud järeldusele, et ettevõte on maksejõuetu. Et tagada kõigi osanike võrdne kohtlemine on juhatus suure pettumustundega esitanud pankrotiavalduse.»

Stockholmi kohus määras ettevõtte ajutiseks pankrotihalduriks Lindahli büroo advokaadi Lars-Henrik Anderssoni, kelle teatel alustab ta ettevõtte kõigi varade ülesotsimisest ja kontrolli alla võtmisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles