Leedust imporditakse üha rohkem odavamat gaasi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi tööline sulgeb gaasitorustikul olevat ventiili
Gazpromi tööline sulgeb gaasitorustikul olevat ventiili Foto: AFP / Scanpix

Leedust ostetud gaas moodustas Eleringi teatel septembris 17,8 protsenti kogu Eestisse gaasiimpordist; importijate seas olid nii Baltic Energy Partners, Alexela gruppi kuuluv Reola Gaas kui ka Eesti Energia. Leedu gaasibörsilt ostetav maagaas on odavam kui Gazpromi otse Eestisse imporditav gaas.

Kokku toodi septembris Eestisse gaasi 21,9 miljonit kuupmeetrit, seitse protsenti vähem kui aasta tagasi septembris, teatas võrguoperaator Elering.

Eestisse imporditud Gazpromi maagaasi keskmine piirihind oli Eleringi hinnangul 19,37 eurot megavatt-tunni kohta. Leedu gaasibörsil GET Baltic kaubeldud maagaasi hind oli samal ajal keskmiselt 17,76 eurot megavatt-tunni kohta.

Maagaasist 17,8 protsenti imporditi Karksi, 69,9 protsenti Värska ning 12,4 protsenti Narva piiripunkti kaudu. Eelmisel kuul kõikus ööpäevane piiriülene gaasivoog 0,1 ja 1,2 miljoni kuupmeetri vahemikus.

Kagu-Eestit läbiva maagaasitorustiku kaudu liikus septembris Venemaalt Lätti maagaasi 348,6 miljonit kuupmeetrit, mida on pea kolmandiku vähem kui aasta tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles