Alexela küsib Paldiski terminalile ELilt 147 miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Alexela LNG terminali tutvustavast videost.
Kaader Alexela LNG terminali tutvustavast videost. Foto: alexela.ee

Hoolimata Soome tururegulaatori nõusoleku puudumisest esitas Alexela eile Euroopa ühendamise rahastule CEF taotluse toetada Paldiskisse rajatavat veeldatud gaasi (LNG) terminali 147 miljoni euroga.

Kogu terminaliprojekti maksumus on Alexela teatel 344 miljonit eurot, millest ELi abi tahetakse ligi 43 protsendi ulatuses ehk 147 miljonit eurot.

Alexela juhatuse liikme Marti Hääle sõnul loobus Soome Gasum terminali rajamisest vaid kaks nädalat enne CEF taotluste tähtaega, ometigi õnnestus Alexelal selle lühikese ajaga taotlus koostada.

Alexela jätkas oma terminaliprojekti arendamist ka ajal mil Eesti oli andnud Soomele mandaadi regionaalse terminali rajamiseks, teatas ettevõte täna. «Turuosalisena oli meil juba selle otsuse sündimisel selge, et soomlastel ei ole tegelikkuses soovi lähiaastatel seda terminali ehitada,» ütles Hääl pressiteate vahendusel.

Hääle sõnul on võimalik, et tehtud tööle vaatamata ei saa Paldiski LNG terminali EL finantsabi. «Ajal, mil Paldiski LNG terminali projekt on saanud heakskiidu nii keskkonna- kui ka majandusministeeriumilt, ei jõudnud tururegulaatorid eilseks kokkuleppele,» märkis ta.

«Meile teadaolevalt keeldus Soome energiaturu regulaator Alexela taotluse osas seisukoha võtmisest. Ometi sõlmisid mõlema riigi peaministrid juba 2014. aasta sügisel kokkuleppe, mille kohaselt pidi Soome loobumisel liikuma riikide toetus regionaalse LNG terminali ehituse osas Eestile,» ütles Hääl.

Konkurentsiametile esitas Alexela taotluse juba 2013. aasta oktoobris. Taotluses ei küsitud investeeringu tasumiseks - maagaasi põhivõrgu tasude kaudu - panust ühegi riigi gaasitarbijatelt, teatas Alexela. Ettevõtte hinnangul ei ole konkurentsiamet suutnud seda tõika oma naaberriikide kolleegidele selgeks teha.

«Tähelepanuväärne on ka asjaolu, et tururegulaatorid on põhjendanud Alexela taotluse osas kokkuleppele mittejõudmist väitega, et Paldiski LNG terminali piiriülene mõju ei ole selge, sest Balticconnectori ja Karksi kompressorjaama rajamise osas pole veel kindlust,» ütles Hääl.

Eile aga esitati CEF rahastule Eesti ja Soome konkurentsiameti heakskiidul mõlema, nii Balticconnectori kui ka Karksi kompressorjaama investeerimistaotlus.

Vaatamata tururegulaatorite koostöö ebaõnnestumisele loodab ettevõte saada selgust EL finantseerimise osas lähikuudel, teatas Alexela. «Alexela on tänase seisuga esitanud kõik vajalikud taotlused ning teinud kõik endast oleneva projekti realiseerimiseks,» ütles Hääl.

Alexela on projekti seni investeerinud kümme miljonit eurot. Praeguseks on ettevõtte teatel lõppenud ettevalmistustööd: kehtestatud on LNG terminali planeering, lõppenud keskkonnamõjude hindamine ja valminud insenertehnilised projekteerimistööd rahvusvahelise «võtmed kätte» ehitushanke läbiviimiseks.

Alexela terminali projekt hõlmab LNG ookeanilaeva vastuvõtmise- ja mahalaadimisvõimekuse loomist, 160 000 kuupmeetri suuruse veeldatud maagaasi hoidla rajamist koos võimalusega seda vajadusel laiendada 320 000 kuupmeetrini), seadmeid LNG taasgaasistamiseks ning LNG pealelaadimisvõimekuse loomist väiksemate laevade, veoautode kui ka raudteevagunite jaoks. Lisaks on Paldiskisse planeeritud ka koostootmisjaama ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles