Putin pakub Renault’le poolt Avtovazi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX.

Renault’ ja Nissani tegevjuht Carlos Ghosn lubas kaaluda Vladimir Putini pakkumist kasvatada osalust Vene autofirmas Avtovaz kuni 50 protsendi peale.


Ghosn kohtus Vene peaministriga Moskvas teisipäeval. Ta ütles, et osaluse suurendamine oleks loogiline jätk Renault’ ja Avtovazi partnerluses.

Praegu on Prantsuse firma käes 25 protsenti Avtovazist – pluss üks aktsia.

Ghosn ütles, et uurib ettepanekut koos teiste Avtovazi aktsionäridega, kelleks on riiklik konglomeraat Russian Technologies ja pank Troika Dialog. Esialgu pole selge, kas aktsiad omandaks Renault või selle Jaapani partner Nissan.

Reutersi teatel ütles Russian Technologiesi nõukogu esimees Sergei Tšemezov, et tema grupp toetab igati alliansi osaluse kasvu Avtovazis.

Ghosn prognoosis, et Vene autoturg jõuab aastaks 2015 ligikaudu 4 miljoni autoni aastas. Hetkel on vastav näitaja alla 2 miljoni. Ta lisas, et Renault ja Nissan vajavad Venemaal rohkem tootmisvõimsust, et oma 40-protsendilist turuosa säilitada.

Venemaa pakkumise taustaks on kohaliku autoturu elavnemine, mis on ka Avtovazile hoogsama mineku andnud.

Vene automüük kasvas septembris enam kui 50 protsenti, kaasa aitas sellele ka kodumaiste autode romuprogramm, mis tuli Lada tootjale Avtovazile tublisti kasuks.

Avtovaz saavutas esimese poolaasta netokasumiks 3,1 miljardit rubla (100 miljonit dollarit). Võrdluseks: mullu saadi sama ajaga 19,6 miljardit rubla kahjumit.

Renault’ tootmisjuht Patrick Pélata ütles septembris Financial Timesile, et tema hinnangul saab Venemaast Saksa asemel Euroopa suurim autoturg ning et see peaks juhtuma «kolme, nelja, viie aasta pärast». Ning ta kinnitas, et tema firma kavatseb seal esikohta hoida.

Oma 25-protsendilise osaluse Avtovazis ostis Renault 1,17 miljardi dollari eest 2008. aasta alguses ehk just enne seda, kui finantskriis Vene autoturu suurde sügavikku kukutas.

2009. aasta oktoobris ähvardas Putin Renault’ osalust lahjendada, kui viimane Avtovazi päästetöödele appi ei tule. Renault nõustus lõpuks toetama Avtovazi tehnoloogia ja oskusteabega 240 miljoni euro väärtuses.

Praegu aitab Renault Avtovazil alustada kahe Lada kaubamärki kandva Logani ehitust, mis läheb lahti aastal 2012.

Samuti hakatakse samal aastal tootma kahte Renault’ nimelist Loganit, ühte Loganit hakkab tegema ka Nissan.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles