Rootsis suletakse ennetähtaegselt kaks tuumareaktorit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskarshamni tuumajaam Rootsis, mis on kavas peatselt sulgeda.
Oskarshamni tuumajaam Rootsis, mis on kavas peatselt sulgeda. Foto: okg.se

Saksa ja Soome investoritele kuuluvas Oskarshamni tuumajaamas Rootsis lõpetavad ennetähtaegselt tootmise kaks vanemat reaktorit.

Oskarshamni tuumajaama haldava ettevõtte OKG (Oskarshamns Kräftgruppen) teatel kogunes eile aktsionäride erakorraline koosolek, kus otsustati, et reaktorid O1 ja O2 suletakse ennetähtaegselt.

1972. aastal käivitatud 473 megavatise võimsusega O1 täpsem sulgemisaeg selgub, kui ettevõte on teinud sulgemisprotseduuride ajakava. Kaks aastat hiljem valminud 638 MW võimsusega reaktori O2, mis on juba seisatud mahukateks rekonstrueerimistöödeks, taaskäivitamine jääbki ära.

OKG teatel on sulgemise põhjus ettevõtte enamusosaniku, Saksa energiakontserni E.ON poliitiline otsus. Vähemusosalus (45,5 protsenti) tuumajaamast kuulub Soome Fortumile.

«Omaniku otsus ei põhine mitte turvalisuskaalutlustel, vaid on pigem tehtud jätkuvalt madalate energiahindade valguses, arvestades ka hiljuti tõstetud maksu tuumajaamadele ja tõenäolisi tulevasi mahukaid investeeringuid,» seisis OKG pressiteates.

Otsus ei mõjuta tuumajaama kolmandat reaktorit, 1985. käivitatud 1,4 gigavatist O3-e. See jätkab praeguste plaanide kohaselt tootmist oma elutsükli lõpuni 2045. aastal.

Kolm Oskarshamni reaktorit kokku rahuldasid umbes kümnendiku Rootsi elektrienergiatarbest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles