Balti riikide väärtuslikemate seas on kaks Eesti ettevõtet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallink Superstar.
Tallink Superstar. Foto: Laura Oks

Balti riikide kõige väärtuslikumate ettevõtete esikümnest võib leida ka kaks Eesti ettevõtet.

Teist aastat järjest koostatud tabeli põhjal on kõige väärtuslikuma ettevõtte Swedbank Grupi väärtus kasvanud 22 protsendi võrra ja jõudnud 3,9 miljardi euroni.

Teisel kohal on SEB Bank Grupp, mille väärtus kasvas 19 protsendi võrra, kolmandal kohal on Tallink Grupp, mille väärtus vähenes 12 protsendi võrra ja seda hinnatakse nüüd 1,6 miljardile eurole.

Eelmisel aastal kuulus esikümne hulka ka Eesti firma Vopak E.O.S., sel aastal langes see esikümnest välja ning seda edestasid Latvijas Valsts meži (Läti Riigimetsa Keskus) ja DNB Bank Grupp, kes on Balti esikümnesse uus tulija.

EttevõteVäärtus miljonites eurodesVäärtuse muutus aastaga
Swedbank3 944,422 protsenti
SEB Bank1949,419 protsenti
Tallink Grupp AS1626,6-12 protsenti
Eesti Energia1272,4-9 protsenti
Maxima Grupp UAB1074,110 protsenti
Latvenergo1067,8-18 protsenti

Lietuvos Geležinkelai

1027,915 protsenti
Lieutovos Energija879,6-7 protsenti
Latvijas Valsts Meži809,71 protsent
DNB Bank Grupp722,8-

Edetabeli koostamise metoodika

Edetabelis toodud ettevõtete väärtus peegeldab ettevõtete tulevaste rahavoogude väärtust aktsionäridele ja kreeditoridele. Erandiks on siin pangad ja kindlustusseltsid, mille väärtus peegeldab ettevõtete omakapitali väärtust, kuna vastasel juhul ei oleks nende ja mittefinantssektori ettevõtete andmed võrreldavad.

Analüüsi läbiviijateks olid investeerimispank Prudentia ja Nasdaq Riia eksperdid ning ettevõtete analüüs tehti avalikult kättesaadavate andmete abil. Sel aastal tehti seda esmakordselt koostöös krediidiinfo registritega Kredītinformācijas Birojs (LV), Creditinfo (LT) ja E-Business Register (EE). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles