Kolm trendi, mis on muutnud radikaalselt energiaturgu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söe transportimine Hiinas.
Söe transportimine Hiinas. Foto: SCANPIX

Meediakontserni Bloomberg analüüsikeskuse Bloomberg New Energy Finance asutaja Michael Liebreich nimetab kolme trendi, mis on pööranud globaalse energiaturu pea peale ning see on sisenemas aega, mida ta nimetab külluse ajaks.

Keskuse Londonis korraldatud konverentsil eile esitatud presentatsioonil ütles ta, et eelolevatel aastatel jagub energiat külluslikult. Nafta hind jääb liikuma pigem 50 kui 90 dollari kanti barrel.

Kolm trendi, mis Liebreich tõi:

1. Odavad fossiilsed kütused tulid, et jääda, sest tootmiskulud on kukkunud järsult.

2. 2040. aastal domineerib elektri pakkumisel taastuvenergiaga toodetud vahelduvvool, mis on võrguhaldusfirmade jaoks suureks väljakutseks.

3. Nõudlus elektri järele on muutunud stabiilseks ja on kaotamas seost majanduskasvuga.

«Mittekonventsionaalse gaasi turul on väga palju innovatsiooni,» ütles Liebreich. «Kulude kahanemine on seal sarnane sellega, mis on toimunud päikeseenergiaga,» lisas ta.

Bloomberg New Energy Finance andmetel kasvavad söeelektrijaamade kulud ning samal ajal kahanevad päikesepaneelide hinnad sedavõrd, et nende toodetud elektrihinnad muutuvad konkureerivaks juba lähima 10 aasta jooksul.

Energiaturule hakkavad mõju avaldama ka LED-lambid. Efektiivsed tehnoloogiad vähendavad nõudlust elektri järele.

Ülaltoodud trendid mõjutavad kõige rohkem söeturgu, sest keskkonnatasud tõstavad selle hinda.

«On palju pakkumist ning nõudlus on nõrk,» ütles Liebreich. «Söe hind liigub teed mööda, mis põhjustab suure hulga võimsuste kinnipanekut,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles