Uus spiiker Obamale: muuda kurssi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA esindajatekoja vähemuse liider, Ohio kongresmen John Boehner, vaatab president Barack Obamat.
USA esindajatekoja vähemuse liider, Ohio kongresmen John Boehner, vaatab president Barack Obamat. Foto: AP / Scanpix

Ühendriikide valijad andsid eile president Obamale ja tema parteile kongressivalimistel terava noomituse, enam kui 80 protsendi neist peab oma peamiseks mureks riigi majanduslikku kurssi, selgub küsitlustest.

Ametisseastuv esindajatekoja spiiker John Boehner ütles, et ameeriklased on otsustavalt lükanud tagasi Washingtoni praeguse nn suure valitsuse poliitika.

Ta lubas, et asju hakatakse nüüdsest ajama uut moodi.

«Me alustame sellest, et hakkame kulutusi kärpima, selle asemel, et neid kasvatada. Valitsusaparaati aga muudame väiksemaks, mitte suuremaks,» ütles ta.

Boehner tuletas oma toetajatele meelde, et valitsuse päevakorra paneb paika president.

«Ameerika rahvas edastas talle täna õhtul sõnumi, mida on võimatu kaksipidi mõista,» ütles ta.

«See sõnum on lihtne ja selge: muuda kurssi!»

Lisaks Obama tervishoiureformi poolt põhjustatud pahameelele valitseb rahva seas ka tugev skeptitsism majandusstiimulite suhtes.

Nimelt ei ole tavakodanikud stiimulitest praktiliselt mingit kasu saanud, töötusmäär seisab jätkuvalt 9,6 protsendi peal.

Vabariiklaste kampaania keskenduski peamiselt demokraatide «töökohti tapvale» poliitikale, lubades teha omalt poolt tööd tervishoiureformi peatamise ja stiimulitepaketi osalise tühistamise nimel.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles