Moskva politsei tegi haarangu Novaja Gazeta omaniku panka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardär Aleksandr Lebedev
Miljardär Aleksandr Lebedev Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Maskides politseinikud tegid eile haarangu National Reserve Banki peakorterisse, mis kuulub Vene magnaadile ja endisele KGB luurajale Aleksandr Lebedevile, kes on ka Londoni ajalehtede Evening Standardi ja Independenti ning Moskva Novaja Gazeta omanik.

Automaatrelvadega varustatud üriüksuslased tõkestasid eile hommikul panga kontori, samal ajal kui rühm uurijaid sees dokumente otsis.

Kahe tunni möödudes relvastatud mehed lahkusid, kuid uurijad jäid hoomesse edasi. «Me ei tea, mida nad otsivad,» ütles Lebedevi pressiesindaja Artjom Artjomov.

«Neil on vaja mingisuguseid dokumente kriminaaluurimise tarvis, me anname neile kõik mida nad tahavad,» ütles ta. «Mine tea, võib-olla ei olegi küsimus pangas endas, võib-olla puudutab see asi mõnda panga klienti.»

Pressiesindaja sõnutsi ei olnud Lebedev arreteeritud, samas magnaat eile telefonile ei vastanud.

Politseihaaranguid korraldatakse Venemaal sageli, kas siis hirmutamiseks või äride ülevõtmiseks. Venelastel on selle jaoks isegi konkreetne termin välja mõeldud: reiderstvo.

Siseministeeriumi pressiesindaja Viktor Birjukov kinnitas uudisagentuurile Interfax, et eilne haarang oli osa kriminaaluurimisest, kui midagi konkreetsemat ta ei lisanud.

Artjomov oli politsei võimutsemise suhtes kriitiline: «Ma ei tea, miks nad need relvastatud mehed siia saatsid. Selleks polnud mitte mingisugust vajadust.»

Lebedev asutas National Reserve Banki aastal 1995, tänaseks on sellest saanud üks Venemaa edukamaid panku. Aastail 2003-2007 oli Lebedev Vene riigiduuma liige. Talle kuulub osalus riiklikus lennufirmas Aeroflot.

Mõned Lebedevi Vene väljaanded, nagu ka Novaja Gazeta, on järjepidevalt kritiseerinud endise presidendi ja tänase peaministri Vladimir Putini režiimi.

Haarang toimus päev pärast seda, kui Novaja Gazeta avaldas nelja lehekülje pikkuse intervjuu Kremli oponendi, 2003. aastal vangistatud miljardäri Mihhail Hodorkovskiga.

Samas ütles Artjomov, et ta ei hakkaks haarangu motiivide üle spekuleerima. «Ma ei usu, et sel poliitikaga pistmist on. Lihtsalt mingi tavaline Vene idiootsus,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles