Läänemerel algab Soome-Saksa valguskaabli ehitus

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaablipaigalduslaev Ile de Brehat Helsingi lähedal tööd alustamas.
Kaablipaigalduslaev Ile de Brehat Helsingi lähedal tööd alustamas. Foto: cinia.fi

Täna alustatakse Helsingi ees asuva Santahamina mereväebaasi lähedal 1170 kilomeetri pikkuse Soome ja Saksamaa vahelise valguskaabli paigaldamist.

Soome praegune internetiühendus Euroopasse läheb üle Rootsi ja Taani, kohaliku firma Cinia Group ettevõtmine on esimene Soome otseühendus Euroopasse.

Soome rahvusringhäälingu YLE teatel on projekti panustanud kokku ligi sada miljonit eurot ka Soome riik ning finantskontsernid OP Pohjola ja Ilmarinen.

Cinia tegevjuhi Ari-Jussi Knaapila sõnul oodatakse otseühenduse järelmina Soome vähemalt 2-3 miljardi euro jagu investeeringuid andmekeskustesse. Juba on Cinial sõlmitud kokkulepe kaabli ühendamisest Saksa Hetzner Online'i ja TeliaSonera plaanitavate andmekeskustega.

Alcatel-Lucenti tehases Prantsusmaal ehitatav kaabel sisaldab kaheksat valguskiupaari, see on 1170 km pikk ja kaalub 3355 tonni.

Rostockini ulatuva kaabli paigaldus toimub plaanide kohaselt tänavu sügisel ja ühendus on kasutusvalmis tuleval kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles