Kaubavahetus jätkab kahanemist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubarongid.
Kaubarongid. Foto: Peeter Langovits

Augustis jätkus kaubavahetuse kahanemine võrreldes mulluse aastaga: kaupade eksport vähenes statistikaameti teatel kuus ja import kolm protsenti.

Enim mõjutas eksporti elektriseadmete, metalli ja metalltoodete ning mineraalsete toodete kaubavahetuse kahanemine.

Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 0,9 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse ühe miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 124 miljonit eurot, 32 miljonit enam kui mullu samal ajal.

Kõige enam eksporditi augustis elektriseadmeid (22 protsenti Eesti koguekspordist), puitu ja puittooteid (kümme protsenti) ning mineraalseid tooteid (kümme protsenti).

Enim kahanes elektriseadmete (miinus 29 miljonit eurot), mineraalsete toodete (miinus 15 miljonit) ning metalli ja metalltoodete (miinus 15 miljonit) eksport.

Mullu sama ajaga võrreldes suurenes enim mehaaniliste masinate ning puidu ja puittoodete väljavedu, vastavalt kümne ja kuue miljoni euro võrra.

Kõige rohkem imporditi augustis Eestisse elektriseadmeid (18 protsenti koguimpordist), põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (11 protsenti), mineraalseid tooteid (kümme protsenti) ning mehaanilisi masinaid (kümme protsenti).

Impordi vähenemist mõjutas enim mineraalsete toodete ja transpordivahendite sisseveo kahanemine, langus vastavalt 33 ja kaheksa miljonit eurot. Samas suurenes mehaaniliste masinate sissevedu 11 miljoni euro võrra.

Ekspordi sihtriikide seas oli augustis esikohal Rootsi (19 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (17 protsenti) ja Läti (11 protsenti).

Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Lätti mineraalseid tooteid (sh elektrienergia) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu.

Enim vähenes eksport Venemaale ja USAsse (mõlemasse 14 miljoni euro võrra) ning Lätti (13 miljoni euro võrra).

Ekspordi vähenemist Venemaale mõjutas keemiatööstuse tooraine ja toodete (sh. orgaanilised kemikaalid, tihendussegud), põllumajandussaaduste ja toidukaupade (sh kange alkohol) ning tekstiil ja tekstiiltoodete (sh. mantlid, jakid, kostüümid) väljaveo vähenemine. Eksporti USAsse ja Lätti mõjutas enim elektriseadmete väljaveo kahanemine.

Samas kasvas enim eksport Hollandisse (12 miljoni euro võrra) ja Suurbritanniasse (11 miljoni euro võrra). Hollandisse viidi rohkem mineraalseid tooteid (sh kütteõli) ning Suurbritanniasse puitu ja puitooteid (sh graanulid).

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11 protsenti) ja Leedust (11 protsenti).

Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid (sh mootorikütus, elektrienergia) ja elektriseadmeid, Saksamaalt mehaanilisi masinaid ja transpordivahendeid ning Leedust mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu.

Enim kahanes kaupade import Itaaliast (20 miljoni euro võrra), Soomest (14 miljoni euro võrra) ning Saksamaalt (11 miljoni euro võrra).

Itaaliast vähenes transpordivahendite ning Soomest ja Saksamaalt mineraalsete toodete sissevedu. Samas suurenes enim kaupade import Hollandist ja Leedust (vastavalt 12 miljoni ja kaheksa miljoni euro võrra).

Võrreldes juuliga kahanes augustis kaupade eksport neli ja import seitse protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles