Ansip: Eesti–Usbekistani koostööl on arengupotentsiaali

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taškent Usbekistanis.
Taškent Usbekistanis. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Usbekistani peaministri Shavkat Mirzijojeviga, kellega kõneleti põhiliselt kahe riigi koostöö edendamise võimalustest ning olukorrast Kesk-Aasia regioonis, eriti Afganistanis.

Peaminister Ansipi sõnul on Eesti ja Usbekistani vahel mitmeid koostöövõimalusi, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Alustada tuleks peaministri sõnul õigusliku baasi loomisest, mis looks stabiilse keskkonna ärihuvide arendamiseks.

«Eesti ja Usbeki suhete edendamiseks tuleb viia lõpuni töö investeeringute kaitse lepingu, topeltmaksustamise vältimise lepingu ning teiste alustatud koostöö alusdokumentidega,» ütles peaminister Ansip.

Ühtlasi andis peaminister Usbekistani kolleegile üle investeeringute kaitse lepingu Eesti poolse projekti. Perspektiivsete koostöövaldkondadena nimetasid mõlemad riigijuhid turismi, kaubavahetuse suurendamist ning IT-sektorit.

«20 aastat tagasi on Eesti inimesed külastanud selliseid kauneid linnu nagu Taškent, Samarkand, Bukhara, neid sidemeid tasub taaselustada,» ütles peaminister Ansip.

Täiendavalt tõstis Eesti peaminister esile koostööpotentsiaali, mis peitub infrastruktuuri kasutamises, näiteks võimalusi, mida pakuks Usbekile ligipääs Tallinna sadamale, kuid ka koostöö Eesti Raudtee ja Tallinna lennujaamaga.

Kõneldes Afganistanist pidasid nii Ansip kui Mirzijojev esmatähtsaks rahumeelse ja stabiilse riigi ülesehitamist. Omades piiri Afganistaniga peab Usbekistan selle lõunanaabri olukorda kogu regiooni julgeolekule äärmiselt tähtsaks. Ühtlasi tunnustas Mirzijojev Eesti panust Afganistanis stabiilsuse rajamisel. Ühiselt tunnistati, et probleemide lahendamine kohapeal on tunduvalt tõhusam kui nende levik üle piiride.

«Vaid tõhus koostöö võimalikult paljude partnerriikide vahel aitab saavutada kohapeal reaalset edu, mis piirab nii  terrorismi levikut kui narkokaubandust,» ütles Eesti peaminister.

Täna toimusid ka peaministri kohtumised Usbeki parlamendi seadusandliku koja esimehe Diloram Tašmuhamedovaga ja Senati esimehe Ilgizar Sabiroviga. Lisaks majanduskoostöö
küsimustele olid nendel kohtumisel kõne all ka võimalik koostöö riigikogu ja Usbeki parlamendi vahel. Kuigi kahe riigi vahel sõlmiti diplomaatilised suhted 16 aastat tagasi, on tegemist esimese tipptaseme visiidiga Eesti ja Usbeki vahel.

Peaminister Ansipi sõnul tuleb suhete arendamist jätkata, alustada saab näiteks sobivate aukonsuli kandidaatide leidmisega. Peaministrit saadab visiidil üheksaliikmeline äridelegatsioon. Homme avab peaminister Eesti – Usbekistani ärifoorumi, kus muu  hulgas tutvustab Eesti geopoliitilise asendi eeliseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles