Kõige rohkem maksavad pangakaardiga maailmas soomlased

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaardid.
Pangakaardid. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Kõige agaramalt maksavad maailmas pangakaartide ning internetipanganduse vahendusel meie põhjanaabrid - 2013. aastal tegi iga soomlane keskmiselt 450 kaardimakset aastas, vahendab Reuters World Payments Reporti teisipäeval avalikustatud raporti tulemusi.

Teisel kohal olid raporti edetabelis ameeriklased 390 kaardimaksega, kellele järgnesid Hollandi, Austraalia, Taani, Lõuna-Korea ja Rootsi elanikud.

Mullu kasvas pangakaartide ja muude mittesularahaliste maksete arv maailmas 9 protsenti 390 miljardi ülekandeni. Võrdluseks - veel viis aastat varem oli see näitaja 45 protsenti väiksem.

Hiina elanikud tegid keskmiselt veidi vähem kui 50 mittesularahalist tehingut aastas, kuid samas oli tunamullusega võrreldes kasvuks 37 protsenti.

Samal ajal kui interneti- ja mobiilipanganduse ning pangamakseterminalide üha laiema levikuga on oodata sularahamaksete osakaalu edasist vähenemist, on populaarsust kaotamas ka teised traditsioonilised maksevahendid.

Näiteks pangatšekkide vahendusel tehtud tehingute arv langes 2013. aastal 11 protsenti. Raporti prognoosi järgi kirjutatakse maailmas 2025. aastal välja vähem kui 5 miljardit pangatšekki, samas kui tunamullu oli see number veel viis korda suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles