Neli fraasi, mida ei tohiks mitte kunagi tööl kasutada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemus ja alluv.
Ülemus ja alluv. Foto: http://casestudy.co.in/wp-content/uploads/2010/11/badboss.jpg

Business Insider toob välja neli üldlevinud fraasi ja väljendit, mis kahjustavad töötajate mainet nii ülemuste kui ka kolleegide silmis.

«See pole minu probleem; «see pole minu tööülesanne»

Nende fraaside kasutamine jätab vestluskaaslasele sinust automaatselt negatiivse mulje. Kui sul tõepoolest pole aega, et mingit tööülesannet sooritada või arvad, et keegi teine on selle jaoks sobivam, siis tuleks seda inimest ka soovitada ning oma soovitust põhjendada.

«See ei kuulu päris minu ampluaasse. Ma usun, et (kolleegi nimi) sobiks paremini seda ülesannet sooritama, kuna...» või «jah, ma võin aidata. Praegu töötan ma projektide X ja Y kallal. Millise neist peaksin ma ootele panema, et see ülesanne enda õlule võtta?»

«Ma vihkan oma tööd»; «ma vihkan seda ettevõtet»; «ma vihkan oma ülemust»

Kahjuks on keelepeks töökohtades levinud nähtuseks. Seetõttu pole mõtet olla naiivne ja selliseid arvamusi oma kolleegidega jagada. Sa ei tea kunagi, kes ning millistel eesmärkidel võib seda infot sinu vastu ära kasutada. Kui sul on tõepoolest oma ülemusega probleeme, siis tuleks sul temaga sellest ka ausalt rääkida.

«Ma ei saa seda teha»; «see on võimatu»

Selle asemel, et olla negatiivne ja pessimistlik, ürita leida lahendusi, isegi kui neid pole esmapilgul kuskil näha. Tööandjad eelistavad positiivselt meelestatud probleemide lahendajaid allaandjatele. Proovi asjaolusid uutest perspektiividest vaadata ning seejärel väljenda oma mõtteid viisidel, mis aitavad kaasa probleemi lahendamisele.

«See ei ole minu süü»

Sellist fraasi kasutades, isegi kui mingi probleemi esilekerkimine ei ole tõepoolest sinu süü, jätad sa mulje, nagu sa süüdistaks oma kaastöötajaid, selleks, et ennast päästa. See on meeskonnatööd ja kontorikultuuri silmas pidades aga väga isekas tegu. Kolleegid võivad tulevikus hoiduda sinuga koostööd tegemast, kuna sa ei ole nõus vastutama kogu meeskonna tegude eest, vaid mõtled ainult iseendale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles