Pommioht kandus reisilennukitele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk.
Lennuk. Foto: SCANPIX

Eile õhtul nihkus globaalne pommioht ootamatult kaubalennukitelt reisilennukitele. Qatar Airways kinnitas, et üks möödunud nädalal Jeemenis postitatud pommidest oli kuni Dubaini nende lennuki pardal.

Julgeolekuekspertide sõnutsi toob avastus ilmselt tagasi reisilendude kõrgendatud kontrolli – vaid paar päeva pärast seda, kui British Airwaysi nõukogu Martin Broughton nimetatud meetmed «täiesti ülemäärasteks» tituleeris.

«Me oleme juba aastaid rääkinud, et väikesed pakid, mis reisilennukite pardale võetakse, kujutavad endast terroristide järgmist võimalust,» ütles Suurbritannia lennuohutuse analüütik Chris Yates.

Reedel väljastati globaalne terrorihoiatus, kuna Dubai ja Suurbritannia East Midlandsi lennujaamadest leiti kaks pommi, mis mõlemad – nagu esialgu arvati - kaubalennukite pardal USA poole teel olid.

Kuna nüüd aga selgus, et üks pommidest oli tegelikult reisilennuki pardal – enamik neist võtab lisaks reisijate pagasile peale ka postisaadetisi – on olukord hoopis teine.

Nii East Midlandsi lennujaam kui Suurbritannia suurim lennujaamaoperaator BAA väljendasid oma muret väljavaate pärast, et mõned riigid võivad uute meetmete rakendamisest keelduda.

«Kõige rumalam oleks, kui samme astuks vaid Suurbritannia,» ütles East Midlandsi pressiesindaja, kes lisas, et mitmed lähedalasuvad ettevõtted, nende hulgas Toyota ja Rolls-Royce, sõltuvad üliväga lennujaamas paiknevast suurest kaubajaotuskeskusest.

BAA pressiesindaja ütles: «Lõppkokkuvõttes on vaja ühtset turvaprotokolli terves maailmas, mis oleks sama hea kui meil Suurbritannias.»

Qatar Airways ütles, et Dubais avastatud seade võeti pardale Jeemeni pealinnas Sanas, vahepeatus oli ka Doha rahvusvahelisel lennuväljal Kataris.

«Avastatud lõhkeained olid ülimalt keerukad, neid ei olnud võimalik röntgenis avastada, samuti ei reageerinud nende peale väljatreenitud koerad,» ütles lennufirma. «Lõhkeained avastati üksnes tänu luureteenistuste poolt saadud informatsioonile.»

Lennufirma sõnutsi ei olnud Kataril lähtuvalt globaalsetest lennundusreeglitest kohustust pagasit röntgenist läbi lasta ega uurida: «See vastutus langeb riigile, kust saadetis teele pannakse.»

Yates ütles, et «pagasi kontrolli on tükk aega väga lõdvalt võetud, kuid pärast viimaste päevade sündmusi peaks see olukord muutuma».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles