Alexela sai suurlepingu Rosneftiga Vene maksumuudatuste tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiti Hääl
Heiti Hääl Foto: Mihkel Maripuu

Heiti Hääle sõnul sai Alexela sõlmida 40 miljoni eurose mahuga transiidilepingu Rosneftiga osaliselt Venemaa heledate naftatoodete eksporti soodustavate maksumuudatuste tõttu.

«Meil on vaieldamatult hea meel. See peaks meile järgmisel kahel aastal või leiva peale tooma. Ja ka raudteele ja sadamale,» ütles Alexela Group OÜ suuromanik Heiti Hääl BNSile. «Ma ei taha öelda, et halvad ajad Eesti transiidis on läbi, aga see konkreetne leping puudutab heledaid produkte.»

«Vene riik on oma ekspordimaksude maksumäärade osas selle aasta alguses üritanud nafta töötlejaid ja nafta omanike panna sügavamalt rafineerima. Tänasel päeval on heledate produktide eksport märkimisväärselt efektiivsem kui tumedate oma,» rääkis Hääl.

«Arvestades, et bensiin ja diislikütus on märkimisväärsemalt kallimad kui masuut, on seda vahet ka Vene riik ekspordimaksudega veel lisaks indutseerinud. Aasta alguses tõsteti proportsionaalselt masuudi ekspordimakse ja vähendati heledate kütuste omi.»

«Arvan, et lähemad paar aastat või natukene rohkem on sellist aega, kus Vene sadamad ei ole selles mahus heledate kütuste vastuvõtuks valmis, sest madal nafta hind on sundinud Vene naftafirmasid aktiivselt investeerima oma ümbertöötlemisvõimsustesse,» lisas Hääl.

«See liigispetsifikatsiooni muutus produktide vahel tingib selle, et Vene sadamad ei ole selliseks muutuseks samas tempos valmis kui töötlejad. See annab jälle mingiks ajaks müügivõimaluse.»

Hääle sõnul Rosneftile Eesti kanalite kasutamine otseselt midagi uuenduslikku ei ole. «Pärast seda kui Rosneft ostis ära TNK-BP, on sealt neile läinud üle ka varem eksisteerinud lepinguid Eesti terminalidega. EOS-Vopak on nende kaupa käidelnud palju aastaid – siiski küll tumedaid produkte.»

Eestis oleks võimekus teenindamaks ka suuremat mahtu kui sõlmitud lepingu kaks miljonit tonni, märkis Hääl. «Töötame sellega. Olen ka praegu suures naaberriigis. Ettevõtja ahnusel pole ju piire,» lisas ta.

Alexela Terminal ja Rosneft sõlmisid 17. septembril lepingu kokku kahe miljoni tonni diislikütuse, nafta, veeldatud maagaasi (LNG) ja nende saaduste transpordiks Venemaalt Eestisse reservterminalidesse, misjärel laaditakse kaup Paldiski sadamas laevadele.

Leping kestab ülejärgmise aasta lõpuni ja selle kogumaht on 40,1 miljonit eurot. Transiit hakkab toimuma läbi Koidula ja Narva piiripunktide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles