Augustis jaemüügi kasv veidi aeglustus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberist hinnasildid Rimi kaupluses.
Paberist hinnasildid Rimi kaupluses. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2015. aasta augustis eelmise aasta augustiga võrreldes püsivhindades 8 protsenti, teatas statistikaamet. Kui juulis kasvas jaemüük aastases võrdluses 9 protsenti, siis augustis jaemüügi kasv veidi aeglustus.

2015. aasta augustis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 454,8 miljonit eurot, seega jäi augustis kauplustesse 346 eurot elaniku kohta.

Tööstuskaupade kaupluste jaemüügi kasv aeglustus augustis märgatavalt. Kui juulis kasvas neis kauplustes jaemüük eelmise aasta sama kuuga võrreldes 23 protsenti, siis augustis 15 protsenti. Müük suurenes kõigil tegevusaladel.

Enim suurenes jaemüük posti või interneti teel, kus müük kasvas eelmise aasta sama kuuga võrreldes 40 protsenti. Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade, lillede, istikute jm (kasv 36 protsenti) ning kasutatud kaupade kauplustes ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük) (kasv 19 protsenti).

Toidukaupade kaupluste jaemüük suurenes 2014. aasta augustiga võrreldes 3 protsenti.

Mootorikütuse jaemüük suurenes eelmise aasta augustiga võrreldes püsivhindades 9 protsenti, mis oli märgatavalt kiirem kasv kui juulis. Mootorikütuse jaemüügi kasvu kiirenemisele augustis avaldas osaliselt mõju mootorikütuse hinnalanguse kiirenemine. Kui tänavu juulis oli mootorikütuse aastane hinnalangus 11,6 protsenti, siis augustis 14,4 protsenti.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes augustis jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 4 protsenti. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli vähenemine 1 protsent. 2015. aasta kaheksa kuuga (jaanuar–august) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 8 protsenti.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli augustis 529,2 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 86 protsenti. 2014. aasta augustiga võrreldes suurenes müügitulu püsivhindades 5 protsenti, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 5 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles