Venemaa: Valgevene võib keelata kalatoodete sisseveo Eestist ja Lätist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala.
Kala. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Valgevene võib Venemaa eeskujul keelata kalatoodete sisseveo Eestist ja Lätist, teatas Vene veterinaaramet Rosselhoznadzor.

Pärast Rosselhoznadori asejuhi Jevgeni Nepoklonovi ja Valgevene põllumajandus- ja toiduainete aseministri Vassil Pivovari läbirääkimisi teatas Pivovar, et Valgevene veterinaar- ja toiduamet arutab lähiajal piirangute kehtestamist Eesti ja Läti kalatoodele, vahendab BNS.

Pivovar teatas teatas kontrolli karmistamisest Venemaale tarnitavate kalatoodete valmistajate üle. Need meetmed peaksid välistama Lätist ja Eestist saabunud kala kasutamise.

Küsimus tõusis Valgevenesse veetavate Eesti ja Läti kalatoodete probleemide arutamisel. Nepoklonov teatas, et Eesti ja Läti veterinaarametite vormistatud dokumentide kohaselt toodi Lätist 1321 tonni ja Eestist 3398 tonni kalatooteid.

Samal ajal saabus Valgevenest Venemaale 1900 tonni külmutatud, suitsutatud ja vürtsikilu ja -räime. Nepoklonov rõhutas, et seejuures on jutt mitte ainult vastumeetmete alla sattunud toodangust, mis pärast väikest ümbertöötlust Valgevenes võib Venemaale tagasi minna, vaid ka toodangust, mille amet on tunnistanud ohtlikuks ja mille vedu Euraasia Majandusliitu on seadusega keelatud.

«On alust arvata, et Valgevene asjaomased ametkonnad lasid riigis töödeldud ohtlikke kalatooteid piiramatult Venemaale vedada,» teatas Nepoklonov, «Valgevene jätkab ka praegu Euraasia Majandusliidu seadusi trotsides Lätist ja Eestist kalatoodangu toomist»

Mõnel juhul lubatakse Venemaale vedada ka nende ettevõtete toodangut, millel keelati Venemaale tarnimine juba 2013.-14. aastal.

Venemaa keelas Läti ja Eesti kala sisseveo tänavu 4. juunist suure hulga väidetavate rikkumiste tõttu, mille avastasid nende riikide ettevõtetes Venemaa veterinaareksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles