Tööstus jätkas augustis taandarengut

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötleva tööstuse langus süvenes ka septembris.
Töötleva tööstuse langus süvenes ka septembris. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tööstusettevõtted tootsid tänavu augustis kolm protsenti vähem toodangut kui mullu samal kuul, teatas statistikaamet. Toodang vähenes töötlevas tööstuses ja energeetikas, kuid suurenes mäetööstuses.

Aasta alguse töötleva tööstuse toodangu kasv pöördus statistikaameti teatel aasta teises pooles languseks. Nii juulis kui ka augustis toodeti kaks protsenti vähem toodangut kui mullu samal ajal.

Augustis põhjustas toodangu mahu vähenemist eelkõige langus elektroonikaseadmete, keemiatoodete ja ehitusmaterjali tootmises. Elektroonikaseadmete 12-protsendilise languse põhjus oli statistikaameti teatel mulluse augusti kõrge võrdlusbaas.

Üle poole töötleva tööstuse tööstusharudest ei saavutanud eelmise aasta augusti mahtu. Kuigi mõningates suurema osatähtsusega tööstusharudes (toiduainete, puit- ja metalltoodete ning elektriseadmete tootmine) toodang suurenes, ei korvanud see teiste tööstusharude tootmise vähenemist, teatas statistikaamet.

Välisturule müüdi augustis 68 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Korrigeerimata andmetel vähenes toodangu müük ekspordiks aastaga seitse protsenti, aga müük kodumaisele turule suurenes neli protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti augustis tööstuses kokku ühe protsendi jagu rohkem toodangut kui juulis. Töötlevas tööstuses jäi toodangu maht eelmise kuu tasemele.

Eelmise aasta augustiga võrreldes toodeti elektrit 20 protsendi ja soojust ühe protsendi võrra vähem. Elektritoodangu vähenemise põhjus oli omatoodangu osaline asendamine odavama impordiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles