6 küsimust, millele tuleks enne ettevõtjaks hakkamist jaatavalt vastata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edukas olemiseks peab õppima oma aega planeerima.
Edukas olemiseks peab õppima oma aega planeerima. Foto: SCANPIX

Koolitaja Jonathan Long kirjutab portaalis Entrepreneur.com kuuest küsimusest, millele iga ettevõtlusesse sukelduv inimene peaks jaatavalt vastama.

Kas sa võid endale finantsiliselt seda riski lubada?

Äsja kooli lõpetanud ettevõtja, kellel puuduvad suuremad rahalised kohustused, on hoopis teises olukorras, kui inimene, kellel on pere, majalaen ja autoliising. Ükskõik kui hea su äriidee ka poleks, pead sa alati olema valmis selleks, et sul ei ole võimalik tükk aega endale palka maksta ning et sa võid ka täielikult ebaõnnestuda. Kui sul on palju rahalisi kohustusi, on mõistlik alustada pigem kõrvaläriga, mitte loobuda oma päevatööst. Sellisel juhul on riskid hajutatud ning läbikukkumise puhul ei ohusta sind isiklik pankrot. Samas, kui ettevõttel läheb piisavalt edukalt, on sul võimalik ka päevatööst endale sobival ajal loobuda.

Kas sul on olemas piisavalt tugev tugisüsteem?

Pea kõik alustavad ettevõtjad kogevad keerulisi aegu ning esile kerkivad küsimused, millele ainult oma kogemustele ja teadmistele toetudes ei ole võimalik vastata. Seetõttu on oluline omada head taustsüsteemi - pere, sõprade, mentorite ja kasulike tuttavate tugi aitab sul rasketest olukordadest välja tulla.

Kas sa suudad ebaõnnestumiste järel uuesti jalule tõusta?

Ettevõtluse puhul on väiksemad ja suuremad ebaõnnestumised paratamatud nähtused. Iga päev tuleb teha otsuseid, mis mõjutavad äri positiivses või negatiivses suunas. Ükskõik kui kindel sa ka poleks, et suudad algusest peale ainult võidult võidule liikuda, peaksid olema ebaõnnestumisteks valmis. Ja mitte ainult - sa peaks teadma ka, mida pärast läbikukkumisi edasi ette võtta.

Kas sa suudad ennast motiveerida, kui oled pidanud äri arendamise nimel mugavustest loobuma?

Ettevõtlus nõuab palju isiklikke ohverdusi. Kui sa pole nendeks valmis, tuleks pigem palgatööle jääda. Mõtle, kui palju oled sa oma igapäevamugavustest nõus loobuma, et ressursse äri kasvatamisse suunata?

Kas oled endale selgeks teinud, et ettevõtte algfaasis pole su töö ja eraelu vahel tasakaalu?

Suurem osa sinu ajast ja energiast kulub alguses ettevõtte ülesehitamisele. Sa ei näe oma pere ja sõpru nii tihti kui sooviksid ning sul pole enam aega, et nädalavahetustel välja minna või reisida. Selle asemel ootavad sind pikad ületunnid kontoris ning töised nädalavahetused.

Kas sa suudad oma edu selgelt ette kujutada?

Kui sul ei ole selget ettekujutust, kuidas oma alal edukas olla, pole sa ilmselt ettevõtluseks valmis. See peab olema sulle kinnisideeks, asjaks, mida näed igal öösel unes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles