Soome tühistab magusamaksu maiustustele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk Soomes poes komme valimas.
Tüdruk Soomes poes komme valimas. Foto: Milla Takala / Lehtikuva

Pärast Euroopa Komisjonilt saadud märkust magusamaksu ebavõrdsuse kohta otsustas Soome valitsus tühistada maksu ületulevast aastast maiustustele ja jäätisele, kuid jätta jõusse karastusjookide osas.

Otsus tehti pärast Euroopa Komisjoniga nõu pidamist, teatas Soome rahvusringhääling YLE.

Komisjonile laekus kaks kaebust Soome magusamaksu kohta ning komisjoni seisukoht oli, et Soome maksustamine on ebavõrdne ja kodumaised tootjaid soosiv. Nimelt tuleb samasugustelt importtoodetelt maksta lisaks magusamaksule ka tollimaks.

Kui maksustamine oleks loetud keelatud riigiabiks, oleks Soomet oodanud trahv, mille suurus oleks olnud võrdne kõigi maksu alt välja jäänud toodete pealt kogumata jäänud maksu kümne aasta summa, vahendas YLE.

Tänavu loodab Soome koguda magusamaksuna 256 miljonit eurot, millest 147 miljonit tuleb maiustustelt ja jäätiselt ning 109 miljonit karastusjookidelt.

Karastusjooke on Soomes tootjamaksuga maksustatud alates 1940. aastast, magusamaks jäätiselt ja maiustustelt on ent vaid neli aastat vana. Jookidest ei ole maksustatud vaid piim; limonaadid, energiajoogid, maitsestatud vesi ja mahlajoogid käivad kõik maksu alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles