Eesti elektribörs andis veerandi energiafirma rekordilisest kasumist

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Pärast Ignalina tuumajaama sulgemist energianälga jäänud Balti riikide tarbijad tõid Eesti Energiale rekordhea poolaastatulemuse. Umbes sada miljonit krooni kasumist andis kodumaistelt firmadelt elektribörsi abil küsitud kõrgem hind.



Kui oletada, et hinnavahe börsil ja suletud turul püsib ka eeloleval talvel endisena, läheb elektribörs Eesti majandusele aastaga maksma ligi veerand miljardit krooni. Seda juhul, kui Eesti Energia teenib ka järgmisel poolaastal sama palju lisatulu ja teised osalised teevad samasuguse marginaali meie ettevõtete arvelt.

Kuus kuud elektribörsi, mis avanes aprillis, Eesti Energia majandusaasta alguses, on toonud firmale kodumaalt lisatulu. Samas on energiafirma ka kaotanud kliente – siinne vabaturu turuosa on 87 protsenti. Konkureeriv Latvenergo loeb oma turuosaks Eestis juba viis protsenti.

Eesti Energia vabaturult teenitud müügitulu peaaegu kahekordistus võrreldes eelmise majandusaasta esimese kuue kuuga. Eesti kõrval müüb firma vabaturuelektrit Lätti ja Leetu, aga ka Soome.

Eesti Energia juhatuse liige Margus Kaasik märkis eile, et Eesti suurfirmadest vabaturu­klientide hinnatase kasvas börsi avanedes keskmiselt umbes kolmandiku: ligi 30 eurolt megavatt-tunni eest 40 eurole megavatt-tunni eest.

Suured investeeringud

Eesti Energia kuue kuu puhaskasum oli 454 miljonit krooni, ärikasum aga 943 miljonit krooni. Puhaskasum oleks suuremgi olnud, aga riigikassasse makstud 2,2 miljardi krooni suuruste dividendide tulumaks kärpis seda.

15 miljonit krooni neelas ka augustitormi kahjude likvideerimine. Oma osa võttis veel Foster Wheelerile kaotatud kohtuvaidlus, mille väljamõistetud kahju maksis Eesti Energia soomlastele ära aprillis. Kaotatud summat firma ei avalda, aga Postimehe hinnangul on see ligi paarsada miljonit krooni.

Eesti Energia kasum kulub kasvavatele investeeringutele. Kuue kuuga investeeris Eesti Energia 745 miljonit krooni, see oli suurem äritegevuse rahavoost. Uued kulutused aga ootavad ees.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles eile ajakirjanikele, et Narva uue põlevkivielektrijaama ehitab Alstom. Läbirääkimised käivad, lepinguni loodab firma jõuda veel sel aastal, et uus jaam saaks 2015. aastal tööle hakata. Ettevõtte kasvavast haardest annab märku ka valmiv õlitööstus.

«Poolaasta oli väga edukas,» ütles Kaasik eile ajakirjanikele. «Ilmselge liialdus oleks aga öelda, et meie tulu tuleb Eesti tarbija taskust.»

Avatud turu osa

Firma teatas eile, et teenis üle poole tuludest ja üle 60 protsendi kasumist avatud turult. Eesti Energial on Eesti kodutarbijaile ja väikefirmadele müügi eesõigus kuni 2013. aastani, vastutasuks kooskõlastab kauba hinna suletud turul konkurentsiamet.

LHV analüütik Kristo Oidermaa ütles, et Eesti Energia teise kvartali tulemused olid tugevad just kasumlikkuse paranemise poolest. «Suurima panuse ärikasumi 59-protsendilisse kasvu andsid ärimahtude kasv nii elektritootmises kui ka kütuste valdkonnas ning samuti avatud turult saadud kõrgemad elektrienergia müügihinnad,» märkis ta.

Kaasik ütles, et lisaraha ootab firma riigilt 2012. aasta alguses. Enne seda kavatsetakse  aga võtta veel vähemalt sada miljonit eurot laenu.

«Eesti Energia bilanss on konservatiivne, mis lubab ettevõttel märkimisväärselt laenukoormust suurendada,» hindas Oidermaa. «Samuti on Eesti Energia rahavoog põhitegevusest külaltki tugev, mistõttu finantseeritakse suur osa investeeringutest tänu ettevõtte enda rahavoole.»

Oidermaa lisas, et Eesti Energia võrdlusgrupiks sobivad Poola ja Tšehhi energiaettevõtted. «Tšehhi CEZ Grupp näitas esimesel poolaastal langevaid kasuminäitajaid langenud elektrihinna tõttu, kuid siin tasub rõhutada, et Tšehhis on energiaturg juba varasemast avatud. Samas suutis Poola PGE kontsern võrreldavatel alustel kasumlikkust parandada,» kommenteeris ta.

Tuleval aastal ootab valitsus Eesti Energialt 800 miljonit krooni dividende.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles