Shell lõpetab naftaluure Arktikas: Soome jäämurdjad jäävad tööta

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome mitmeotstarbeline jäämurdja Fennica.
Soome mitmeotstarbeline jäämurdja Fennica. Foto: arctia.fi

Shell teatas täna naftaluure lõpetamisest Arktikas, mis rõõmustab küll keskkonnakaitsjaid ja ka ettevõtte osanikke, kuid kurvastab soomlasi, kelle multifunktsionaalsed jäämurdjad olid Shellil uute naftamaardlate otsimisel abiks.

Shell on seni kulutanud Reutersi teatel seitse miljardit USA dollarit uute naftamaardlate otsimisele Alaska ümbruses. Tööde lõpetamine tähendab Shellile veel arvestuslikult 4,1 miljardi jagu kulutusi.

«Shell leidis nafta ja gaasi jälgi Burger J leiukoha ligidal, kuid need ei ole piisavad põhjendamaks edasisi kulutusi,» teatas ettevõte. Naftaluure lõpetamise põhjustena nimetab ettevõte veel ka projekti kõrgeid kulutusi ning ametivõimude ettearvamatust.

Shell on korra juba katkestanud naftaluure Arktikas, seda 2012. aastal puurplatvormi õnnetuse tõttu. Sel suvel aga alustati taas, ehkki keskkonnakaitsjad üritasid takistada lepinguga Shellile töötanud Soome jäämurdja lahkumist sadamast.

Soome riigiettevõttele Arctia Shipping, mille kaks jäämurdjat Fennica ja Nordica on Shelli juures ametis, ongi Shelli otsus suur löök, ehkki Arctia Shipping sellest Soome rahvusringhäälingu YLE teatel valjusti ei räägi.

Arctia tegevjuht möönas YLE-le, et Shelli leping tõstis nii meeskondade kui ka laevade kasutusvalmidust kõvasti. Leping kehtib küll ka järgmisel aastal, aga praegu pole selge, kas jäämurdjad tuleval hooajal Tšuktši merele naasevad.

Shelli aktsia reageeris Londoni börsil hommikul uudisele väikese tõusuga, kuid langes seejärel kui nafta hind samuti kukkuma hakkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles