Hiina ehitas maailma kiireima superarvuti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insenerid augusti viimasel päeval  Tianhe-1A superarvuti kallal töötamas.
Insenerid augusti viimasel päeval Tianhe-1A superarvuti kallal töötamas. Foto: SCANPIX

Hiina tõukas USA maailma kiireima superarvuti valmistaja troonilt, andes märku oma tarmukast püüdlusest tehnoloogia vallas ilma teha.

Uue süsteemi nimega Tianhe-1A arendas välja Hiina riiklik kaitsetehnoloogia ülikool, rahva ette toodi ta eile Pekingis avatud HPC China konverentsil.

Tianhe-1A kiirus on 2,5 petafloppi, mis tähendab, et süsteem suudab sooritada sekundis 1000 triljonit tehet. Seega ületab ta Tennessee ülikooli riiklikus laboratooriumis paikneva Jaguari, mis viimati juunis avaldatud edetabelis esikohal oli.

Masin kuulub Tianjinis paiknevale firmale nimega Dawning Information Industry, mida toetab Hiina teaduste akadeemia.

Californias baseeruv graafikakiipide tootja  Nvidia, mille kiipe uues arvutis kasutatakse, kinnitas, et «tegemist on kiireima süsteemiga, mida täna Hiinas ja kogu maailmas leida võib».

Zhang Yunquan Hiina teaduste akadeemia tarkvarainstituudist, kes koostab Hiina 100 kiireima superarvuti edetabelit, ütles, et Tianhe-1A peaks novembris avaldatavas värskes maailma edetabelis esikohal olema.

«Maailma kiireim superarvuti on miski, mille üle me võime uhkust tunda. See oleks nagu olümpiamängude kuldmedal, see vaimustaks inimesi,» ütles ta.

Tõsiasi, et superarvutid mängivad võtmerolli nii riikliku julgeolekuga seotud sektorites - nagu telekomid ja kaitsesüsteemid - kui näiteks tootedisainis, võib lääne Hiina kasvavate võimaluste pärast murelikuks teha.

Hüpe edetabeli tippu rõhutab ühtlasi, kuivõrd ligitõmbav on Hiina maailmaklassi uurimis- ja arendusfirmadele.

Kuigi Hiina oma firmad ja teadusasutused on originaalleiutiste poolest USAst, Jaapanist ja Euroopast maas, on neil üsna hästi õnnestunud sundida rahvusvahelisi ettevõtteid Hiinasse suuri uurimiskeskusi ehitama.

Erinevalt teistest riikidest, kes superarvutite edetabeli tippu pürgivad, on hiinlaste Tianhe-1A põhikomponendid pärit välisfirmadest, kiibid näiteks on Nvidia ja Inteli omad. Superarvutis, mida parasjagu ehitab Jaapani firma Fujitsu, kasutatakse ainult kohalikku tehnoloogiat.

Samas ütlesid eile Pekingisse konverentsile kogunenud eksperdid, et võtmelise tähtsusega intellektuaalomandi õigused uues süsteemis kuuluvad Hiinale.

«See näitab, et meie süsteemide integratsioon ning uurimis- ja tootmisvõimsus on saavutanud maailmataseme,» ütles Zhang. Tema sõnutsi on järgmine samm hakata tugevdama Hiina positsiooni tarkvara vallas, sest siin sõltutakse veel liialt võõramaisest tehnoloogiast.

Mõned kiibitehnoloogia eksperdid ütlesid, et võib-olla on Tianhe tipus vaid korraks – nii nagu Jaapan USA aastal 2002 hetkeks esikohalt kukutas.

Samas aga on uue süsteemi taga laiapõhjaline ja pikaajaline töö, mida tõestab tõsiasi, et juunikuus oli maailma 500 kiireima arvuti loetelus 24 hiinlaste oma.

Ametlik uudisagentuur Xinhua teatas, et uue arvutiga on juba alustanud katsetusi Tianjini meteoroloogiabüroo ja riiklik naftahiiglane National Offshore Oil Corporation. Samuti võib arvuti leida kasutust animafilmitööstuses ja biomeditsiinilistes uuringutes.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles