Komisjon: BP teadis, et kaevu tsement oli nõrk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BPjuhatuse esimehe Tony Haywardi peegeldus TV-kaameral.
BPjuhatuse esimehe Tony Haywardi peegeldus TV-kaameral. Foto: SCANPIX

Mehhiko lahe naftaleket uuriva USA riikliku komisjoni andmetel teadsid BP ja Halliburton juba nädalaid enne katastroofi, et kaevus kasutatud tsemendisegu oli ebakindel, kuid ei võtnud midagi ette.

Uurijaid abistanud eksperdid on teostanud katseid tsemendiseguga, mis on identne Halliburtoni poolt Macondo kaevus kasutatuga. Nende väitel viitab kõik tugevasti sellele, et segu ei olnud kõlbulik.

Ekspertide sõnutsi võis segu vale koostis olla üks 11 inimest tapnud ja ligi 5 miljonit barrelit naftat merre lekitanud õnnetuse põhjuseid.

Komisjoni järeldus tõstatab küsimuse, miks BP ja Halliburton tsemendi kvaliteedi enne tööde lõpetamist kinnitamata jätsid. Olukorraga tuttavad õiguseksperdid on veendunud, et USA justiitsministeerium kasutab seda avastust kui olulist argumenti.

Halliburton oli BP töövõtja ja vastutas kaevu tsementeerimise eest. Ametlikes teadetes on firma väitnud, et teostas tsemendiseguga vajalikud katsed ja leidis selle nõuetekohase olevat. Uurijad ütlesid aga eile, et Halliburtoni dokumentid kinnitavad vastupidist.

Halliburtoni aktsiad langesid selle peale 8 protsenti.

Ettevõte saatis koheselt välja pressiteate, milles seisab, et firma hinnangul ei põhjustanud kaevu purunemist tsemendiga seonduvad probleemid.

Uurijate sõnutsi näitasid Halliburtoni poolt veebruaris teaostatud kaks tsemenditesti, milles kasutati natuke erinevaid koostisi, et segu pole piisavalt tugev.  Ühe testi tulemused saadeti 9. märtsil tehnilises raportis BP-le, kuigi uurijate sõnutsi ei näita miski, et Halliburton oleks seda fakti kuidagi rõhutanud.

Aprillis, seitse päeva enne plahvatust, teostas Halliburton kaks lisakatsetust, mis näitasid, et tsement oli nõrk. Samas näib, et neid andmeid BP-le ei edastatud.

Viimane katsetus – mis sai ajaliselt toimuda alles pärast tsemendi valamist kaevu – näitas, et tsemendiga on kõik korras. See informatsioon edastati BP-le pärast plahvatust.

«Tsement võidi pumbata sisse ilma laboratoorsete kinnitusteta segu kvaliteedi kohta,» seisab komisjoni kirjas. «BP ja/või Transoceani töötajad kas tõlgendasid testide tulemusi valesti või otsustasid kaevu tsemendi koostise kvaliteeti mitte kontrollida.»

BP, Halliburton ja naftaplatvormi omanik Transocean keeldusid kommentaaridest.

BP enda firmasiseses raportis rõhutatakse vigu tsemenditöödel, Halliburton on väitnud, et peamiselt oli süüdi BP kaevu konstruktsioon.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles