Vaata, keda kahtlustatakse altkäemaksu andmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Kofkin
Alexander Kofkin Foto: Priit Simson / Postimees

KAPO on täna esitanud altkäemaksu andmise kahtlustuse muljetavaldavale osale Eesti ärieliidist – Aivar Tuulbergi, Alexander Kofkini, Hillar Tederi ja Vello Kunmani. Altkäemaksu võtmises peeti kinni ka Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Aivar Tuulberg on üks ehitusfirma Rand & Tuulberg osanikke ning hotelliärimees. Äriregistri andmetel on ta lisaks Rand&Tuulbergile seotud veel 15 ettevõtmisega – Vallikraavi kinnisvara, AS C.H.P, Barclay Hotell, Tallinna Olümpiaspordikeskus, RTE Torutööd, AS Jõusaal, Muuga

Aivar Tuulberg. 
Aivar Tuulberg. Foto: Sille Annuk

Betoonelement, AT Developments OÜ, Baltlink Valduse AS, Kirrendal, Tomladen, RTS Infra, Welement AS ja Eesti Kergejõustikuliit. 

Käimasolevatest töödest kuulub ehitusfirma Rand&Tuulberg portfelli Tallinna vanasse elektrijaama rajatav Kultuurikatla projekt. Ettevõte rekonstrueeris 2013. aastal Ülemiste liiklussõlme ning oli seotud Raadiku ja Meeliku tänava munitsipaalmajade rajamisega. 2000ndate aastate keskelt on temale usaldatud ka koolide haldus, mis kuni 2036. aastani toob regulaarselt sisse mõni miljon eurot aastas. 

2011. aastal jäi Tuulberg purjuspäi autojuhtimisega vahele ning solvas politseinikke. Selle eest sai ta 3300 eurot trahvi ning jäeti kuuks jalameheks. Tuulberg armastab purjetamist. 

Hinnanguliselt 25,3 miljoni euro suurune varandus paigutas mehe viimases ÄP rikaste TOPis 96. kohale. 

Äripäeva rikaste TOPis 35. kohal olev Vello Kunman on peamiselt kinnisvaraärimees. Ent tema valdkond on laialdane - näiteks on tema ettevõtete hulgas ka mitu põllumajanduses olevat firmat ja mittealkohoolsete hookide tootja Haage Joogid. Mitmed ettevõtted tegelevad kinnisvara üürileandmisega. Valdusfirma Esraveni müügitulu oli 2014. aastal üle 16,7 miljoni euro, kasum ligi 4,2 miljonit.

 Äriregistri andmetel seotud järgmiste ettevõtetega – valdusfirma Esraven, mille olulisemad ettevõtted on AS Silikaat ja Järve Kaubanduskeskus. Äriregister seob ta veel ettevõtetega Aromare, Silikaat Kinnisvara, Silikaat Grupp, Aatrium sisustuskaubamaja, EfTEN Capital, Lepa Keskus, , Haage Joogid OÜ, Key, Valtsnepi, veemeistri OÜ, Luha 500 (alustas tegevust Key Ehituskaupadena), Stal Impex Estonia,

Vello Kunman
Vello Kunman Foto: Peeter Kümmel / Sakala

VEEKOM ja Järve Laod. Mitme ettevõtte osanikeks või juhtorganites on ka teised pereliikmed. Näiteks AS Silikaat on pereettevõte, kus osanikeks nii abikaasa Sirje kui tütred Key, Kerstin ja Kea. Key järgi sai nime ka ehituskaupade kett. 

Ta on elektritehniku haridusega ning teda on iseloomustatud kui rahulikku meest, kes oma "vagu künnab."

Tänavu veebruaris näitas «Pealtnägija,» kuidas Kunman oma tütrele Nõmmel ebaseaduslikku maja ehitab – miljooväärtusliku hoone asemel on kerkimas lubadeta loss. Naabri sõnul oli tütar Kristin Kunman koos elukaaslasega väljendanud enesekindlust, et küllap tagantjärele load saadakse. Meedias on Vello Kunman hoidnud väga madalat profiili, ent varem on ta pälvinud tähelepanu näiteks 2007. aastal - sai ilmsiks, et aasta varem võttis ta 122 miljonit krooni dividende. 

Tema varanduseks hindas Äripäev 59,3 miljonit eurot. 

Eelmise aasta Äripäeva rikaste tabelis oli kaubandus- ja kinnisvaraärimees Hillar Teder teisel kohal, tema varanduse suuruseks hindas leht 238,4 miljonit eurot.

Teder on sadamaalale Admiraliteedi basseini juurde ehitamas kesklinna suurimat kaubandus- ja ärilinnakut, mis maksab üle 100 miljoni euro. Projekti vedas Porto Franco. Ta

Hillar Teder.
Hillar Teder. Foto: Liis Treimann

on hiljuti altkäemaksuskandaali sattunud Tallinna Sadama nõukogu liige.

Äriregistri seosed on lisaks Admiraliteedi Arendusele EC Autoholding, Retail Real Estate, HPT Property OÜ ja Porto Franco. Ta arendab ärikinnisvara ka Ukrainas. Teder kontrollib Ukraina ettevõtet Arricano Real Estate, mis on noteeritud Londoni börsil.

Hillar Teder on erakondade suurannetaja. Läinud aastal toetas ta 250 000 euroga Reformierakonda, 80 000 euroga IRLi ja 20 000 euroga SDEd, olles seega suurim annetaja Eestis. 

Rikaste TOPis 61. kohal olev Alexander Kofkin pole iial varjanud oma sõprust Edgar Savisaarega, kes on käinud avamas nii Grand Hotel Meritoni kui ka

Alexander Kofkin (vasakul) ja Edgar Savisaar.
Alexander Kofkin (vasakul) ja Edgar Savisaar. Foto: Silja Kaigu.

Kofkini kiirtoidukioskit Lasnamäel.

2011. aastal algatas keskkriminaalpolitsei kriminaalasja Kofkini ja Savisaare tegevuse uurimiseks. Kahtlustusteks olid altkäemaks ja rahapesu. 2013. aastal ütles Savisaar, et oli Kofkinilt laenanud 32 000 eurot, mille viimane kustutas. Lichteinsteini advokaadidlt Peter Kaiserilt samal ajal laenatud 205 000 eurot aga kattis Savisaare raamatu autoritasu. 

Aastal 2007. sai Kofkin linnalt 25 aastaks rendile vanalinna kohvikupinna Pika/Nunne/Laia, kuigi täitmata olid hankes nõutud tingimused - nad pakkusid madalaimat hinda ja neil polnud vajalikku tegutsemiskogemust - firma loodi kaks nädalat enne hanke algust, kirjutasid ehitusuudised. Valikukomisjoni esimees Jüri Lumbi sõnul aga oli neil kolmest pakkujast parim äriplaan ja suurim investeeringupakkumine kohvikusse.

Temaga seotud ettevõtted ongi vaid Meriton Hotels, Maranello Vara ja Konga Invest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles