Keskpank hirmutab Katalooniat hoiuste külmutamisega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuse toetajad
Kataloonia iseseisvuse toetajad Foto: SCANPIX

Pühapäevaste piirkondlike valimiste künnisel hoiatas Hispaania keskpanga president Luis Maria Linde Katalooniat, et viimane visatakse iseseisvumise korral eurotsoonist välja ning peab arvestama pangahoiuste külmutamise võimalusega.

Kataloonia president Artur Mas on kujundamas pühapäevastest valimistest iseseisvusreferendumit, kirjutab Bloomberg Business. Euroametnikud kinnitavad, et Hispaaniast eraldumise korral tuleks Kataloonial uuesti taotleda Euroopa Liidu liikmesriigi staatust ning nimetatud protsessi käigus satuks piirkond ühtlasi väljapoole euroala.

«Kataloonia väljumine eurost oleks automaatne,» ütles Linde eile. «Tõsiste pingete ilmnedes tuleks ka hoiuste külmutamine, nagu me oleme näinud Ladina-Ameerikas ja Kreekas.»

Reageerides Linde kommentaaridele ütles Mas, et keskpank üritab katalaane valimiste eel hirmutada ning nimetas Linde märkusi «vastutustundetuteks» ja «ebasündsateks».

Katalaanide tahe iseseisvuda on tõusul juba viis aastat – alates hetkest, mil konstitutsioonikohus kärpis peaministri Mariano Rajoy ettepanekul nende piirkonnavalitsuse erivolitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles