Tööstustoodang odavnes augustis 2,3 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootjahinna langus piimatööstuses hakkab viimaks ka poelettidele jõudma.
Tootjahinna langus piimatööstuses hakkab viimaks ka poelettidele jõudma. Foto: Margus Ansu

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks vähenes augustis statistikaameti andmeil võrreldes mulluse sama kuuga 2,3 protsenti, kuid tõusis võrreldes juuliga 0,6 protsenti.

Mulluse augustiga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus kütteõlide ja elektroonikaseadmete tootmises, elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning toiduainete tootmises, aga ka hinnatõus mäetööstuses.

Juuliga võrreldes mõjutas tootjahinnaindeksit energia, puittoodete ja elektroonikaseadmete hinda, samuti hindade langus kütteõlide ja kemikaalide tootmises.

Töötleva tööstuse hinnaindeks langes mulluse augustiga võrreldes 2,5 protsenti ja tõusis juuliga võrreldes 0,1 protsenti.

Majandusministeeriumi majandusarengu osakonna analüütiku Karel Lemberi sõnul veab töötleva tööstuse hindu allapoole toiduainete tootmine.

«Toiduainete tööstuses veab hinnalangust endiselt piimatööstus, kus toodang oli mullu augustist 11 protsenti odavam,» ütles Lember. «Kui varem ei pruukinud tootjahindade langus otseselt tarbijale üle kanduda, siis nüüd tunnetab kauba odavnemist ka tarbija, sest augustis oli näiteks piim poes aasta varasemast 14 protsenti odavam.»

«Hinnalangusele puidutööstuses on kaasa aidanud nii mullusega võrreldes odavam tooraine kui ka märkimisväärselt odavam elektrienergia, mis oli augustis aasta varasemast enam kui 20 protsenti soodsam,» sõnas Lember.

«Nafta madalam hind mõjutab õlitootmist ning keemiatööstust. Mõneti vastuvoolu liigub kergetööstus, kus tööjõukulude osakaal on suurem ning seetõttu hoiab pidev palgasurve toodangu hindu langemast. Mullu augustiga võrreldes kallines tekstiilitööstuse toodang 0,4 ja rõivatööstuse toodang 2,4 protsenti,» märkis Lember.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles