Peaminister meelitas Kääbiku Uus-Meremaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmuste Isand.
Sõrmuste Isand. Foto: Pierre Vinet/AP

Uus-Meremaa soostus muutma tööseadust ja käis välja täiendavad maksusoodustused, et Hollywoodi bosse oma saartele «Kääbiku» filmi väntama meelitada.

Nagu Warner Brosiga sõlmitud leping rõhutab, on filmitööstus ja täpsemalt «Sõrmuste isanda» triloogia Uus-Meremaa turismisektorile ülimalt oluliseks osutunud. Ja just nende magnetite eellugudeks kujunevad  kaks plaanitud «Kääbiku» filmi.

Turism ongi piimakarjakasvatuse Uus-Meremaa juhtiva eksporditulu teenija kohalt tõuganud, selgus eile avaldatud andmetest.

«Sõrmuste isand», mille esimene osa valmis aastal 2001, maalis maailma ette Uus-Meremaa hingematvalt ilusa looduse ning lõi turismile sisse tõelise hoo.

Valitsuse ametnike sõnutsi külastas just J.R.R. Tolkieni raamatuil põhinevate filmide tõttu Uus-Meremaad ligi 10 protenti turistidest.

«Kahe Kääbiku-filmi väntamine tagab töö tuhandetele uusmeremaalastele, lisaks tõstab see sündmus Uus-Meremaa taaskord maailmalavale,» ütles peaminister John Key.

Leping sõlmiti hetkel, mil riigi majanduse taastumine on löönud kõikuma. Möödunud nädalal langetas keskpank majanduskasvu prognoose, kuna mitmed regioonid said maavärina tõttu tugevasti kahjustada.

ANZ panga analüütiku Cameron Bagrie hinnangul tooksid «Kääbiku» filmimiseks kulutatud 500 miljonit dollarit majandusele täiendavalt sisse 1 miljardi dollarit. Esimese kolme filmi kassatulu oli ligi 3 miljardit dollarit.

«Kääbiku» projekti on tänavu tabanud mitmed viivitused, samuti taganes sel aastal lepingust kuulus Mehhiko režissöör Guillermo del Toro.

Raskused jätkusid, kui näitlejate ametiühing New Zealand Actors Equity austraallaste toetusel filmile boikoti kuulutas, kui neil oma liikmetele minimaalseid tingimusi kindlustada ei õnnestunud.

See oht läks küll mööda, kuid oli ometi piisavalt suur ehmatus, et panna Warner uut võttepaika kaaluma.

Uus-Meremaalt pärit «Sõrmuste isanda» režissöör söör Peter Jackson, kes ülesande del Toro asemel enda peale võttis, kritiseeris ametiühingut tööotstega riskimise pärast.

Peaminister Key ütles, et valitsus tutvustab tuleval teisipäeval seadusi, mis sätestavad erisused sõltumatute töövõtjate ja eksklusiivselt filmitööstuses töötavate isikute vahel. Ühtlasi saab Warner mõlema «Kääbiku» pealt ekstra 7,5 miljonit dollarit maksusoodustust.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles