Iiri eeskuju: kriisist küntakse läbi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Künda on vaja!
Künda on vaja! Foto: irishtimes.com

Paari viimase aastaga on kohalikust ettevõtmisest kujunenud Euroopa võimsamaid maamesse – rahvarohked rahvuslikud künnivõistlused ühendavad linnarahvast ja «maakaid».

Mullu kogunes Iiri rahvuslikke künnivõistlusi kaema ligi 300 000 inimest. ««Kündmisele» kogunevad kõik,» kiidab Iiri künniliidu esimees PJ Lynham. «Kolmeks päevaks kaob linna-maa lõhe täielikult.»

Iiri põllumajandus on tõusnud tuhast ning kujutab endast taas majanduslikku jõudu, kirjutab Financial Times: Keldi Tiigri kukkumine aastal 2008 ja järgnenud finantskriis tekitasid majandusliku ja ühiskondliku vaakumi, mille täitis põllumajandus.

Töökohtade kadudes finantsteenustest, ehitusest ja tootmisest tekkis neid juurde agroärisse ja toiduteadusse.

Iiri põllumajanduskolledžid on pärast 1990ndate allakäiku taas tulvil tulevasi farmereid. «[Finants]kollaps andis Iirimaa põllumajandusele võimaluse oma muskleid näidata,» ütles UCD Smurfiti ärikooli abidekaan Damien McLoughlin. «Seda peegeldab ka künnivõistlus, millest õhkub võimu, väge ja veendumust.»

Ajavahemikus 2009–2014 kasvas Iiri söögi- ja joogieksport 45 protsenti. Kahekümnest juhtivast eksportijast neli on agroettevõtted.

Üha sagedamini siirduvad põllumajandusse heade palkade peale reaalainete kraadiga lõpetajad Iiri ülikoolidest. Farmid ja agroettevõtlus annavad 7 protsenti Iirimaa majandustegevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles