Valitsus lõpetas sisulised läbirääkimised eelarve üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus lõpetas sisulised läbirääkimised eelarve üle.
Valitsus lõpetas sisulised läbirääkimised eelarve üle. Foto: valitsus.ee

Valitsus leppis reedesel kabinetinõupidamisel sisuliselt kokku järgmise aasta eelarves, mille plaanib esitada riigikogule kuu lõpus. Eelarve maht on suurusjärgus 8,9 miljardit eurot.

«Lõpetasime reedel sisuliselt läbirääkimised, kabinet on jõudnud üksmeelele. Formaalselt võtame selle vastu põhiistungil neljapäeval, on vaja teha veel pisikesi formaalseid täpsustusi, mille rahandusministeerium sisse viib,» ütles rahandusminister Sven Sester.

Enamik eelarvest, ligikaudu 40 protsenti läheb sotsiaalvaldkonda. Nagu varasemalt plaanitud, on suuremad lisanduvad kulud riiklikusse pensionisummasse 88,5 miljoni euro võrra, ravikindlustus 43,5 miljoni võrra ja kaitsekulud suurenevad ligikaudu 26 miljoni võrra.

«Oleme vastu võtnud poliitilise otsuse, et suuname kaitsekulutusteks isegi enam kui kaks protsenti, eriti seoses sellega, mis puudutab liitlaste kohalolekut. Meie jaoks on mõistagi prioriteedid ka madalapalgaliste toimetulek ja tulumaksutagastus ning sotsiaalvaldkond,» rääkis Sester.

Keskvalitsuse töötajate arvu vähendab valitsus 750 inimese võrra vastavalt eelnevale kavale, hoides seeläbi kokku 13 miljonit eurot. «Selle arvelt valisime välja neli prioriteetset valdkonda – soltsiaalvaldkond, haridus, sisejulgeolek ja kultuur –, kus tuleb palgakasv neli protsenti,» ütles minister.

Hoonetesse investeerib riik ligikaudu 75 miljonit. Peamiselt jätkatakse ehitus- ja remondiprojektidega varasemate kokkulepete alusel, näiteks rahastatakse Nukuteatri juurdeehitust.

Samuti otsustas valitsus rahastada Vändra ja Vastseliina komandode, Lennusadama administratiivhoone ja Moskva saatkonna hoone ehitamist. Lisaks otsustati finantseerida Lilleküla staadioni juurdehitust ja toetada Pärnu staadioni renoveerimist.

Samuti otsustati kabinetis Sesteri sõnul eraldada täiendavaid lisamakseid põllumajandussektorile kokku 7,6 miljoni euro mahus, sellest kolm miljonit sel ja 4,6 miljonit järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles