Lõuna-Korea kultuuripäevade reklaam on seadusega vastuolus

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea kultuuripäevade reklaaplakat.
Lõuna-Korea kultuuripäevade reklaaplakat. Foto: Peeter Langovits

Eesti kehtiva reklaamiseaduse järgi on reklaami üks põhinõuetest, et reklaamis peab sisalduma selgelt eristatav teave reklaami avalikustaja kohta, ütles Eesti Reklaamiagentuuride Liidu (ERAL) president Heily Aavik.

Sel nädalavahetusel Saku Suurhallis peetavad Lõuna-Korea kultuuripäevad polegi, nagu algul arvata oleks võinud, seotud Korea Vabariigi saatkonna poolt rahastatud üritusega.

Kuna aga ulatusliku reklaamikampaania jooksul ei öeldud kordagi välja, et ürituse näol on tegemist hoopis ühe ususekti promoüritusega.

«Selline teave peab reklaamis sisalduma tekstina või Eestis registreeritud kaubamärgi kaudu,» kommenteeris juhtunud ERALi president Heily Aavik.

Samuti on tema kinnitusel reklaamis keelatud kasutada riiklikke ja riigiasutuste sümboleid ning värvikombinatsiooni sellisel viisil, mis eksitavad üldsust reklaami eseme suhtes.

«Reklaam ei tohi jätta muljet, et esitatav teade sisaldab riigi soovitust või garantiid, kui see tegelikult puudub.»

Kuid Lõuna-Korea kultuuripäevade reklaamist just taoline mulje jääbki, sest ettevõtmise sponsoritena mainitakse sponsoritena ära ka erinevad Tallinna linnaosavalitsused.

Siiski on ürituse läbiviija unustanud mainida fakti, et reklaamis välja toodud Pirita linnasavalitsus toetas üritust 400 krooniga ja Kristiine linnaosavalitsus 0 krooniga.

Kas aga taoline eksitava reklaami esitamine võiks kaasa tuua karistuse?

«Isiklikult ei usu, et selline teguviis reaalselt kellegile mõne karistuse võib tuua. Iseasi on muidugi see, kui keegi konkreetse kaebuse esitab ning selle tagajärjel tehakse ettekirjutus reklaamis vead parandada,» selgitas Aavik ja lisas, et linnaosavalituste nimetamine sponsoritena ei ole eetiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles