Stanfordi professor: tippjuhid peavadki valetama ja manipuleerima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanfordi professor: tippjuhid peavadki valetama ja manipuleerima
Stanfordi professor: tippjuhid peavadki valetama ja manipuleerima Foto: PantherMedia

Maineka Stanfordi ärikooli professor Jeffrey Pfeffer väidab oma äsja ilmunud raamatus «Leadership BS: Fixing Workplaces and Careers One Truth at a Time,» et edukad juhid peavad tihti olema valetajad ja manipulaatorid, vahendab Business Insider.

«Juhid ei pea alati endaks jääma, tegelikult on just autentsus see, mida tuleks vältida,» kirjutas ta.

Pfeffer arendas oma väidet edasi, selgitades, et valetamine on juhtidele väga kasulik ning manipuleerimine on sotsiaalse võimu vundamendiks.

«Käibel on palju juhtimist puudutavat mütoloogiat, kuna inimesed tahavad üldistada ning õppida erandlikest juhtumitest. See aga on tekitanud käärid selle vahele, mida inimesed arvavad, et neid juhte edukaks teeb ning selle vahele, mis on tegelikult tippjuhtide edukuse taga.»

Pfefferi sõnul keskenduvad inimesed juhtide puhul vaid mõnedele positiivsematele omadustele ning ei pööra tähelepanu mitmetele küsitava moraalse väärtusega kvaliteetidele, mis aga tegelikult ongi tihtipeale nende edu pandiks.

«Üks juhtimisega seotud dilemmasid on see, et omadused ja käitumisviisid, mis teevad üksikisikuid karjääriredelil edukaks - teiste hulgas ka nartsissism ja enda rolli ületähtsustamine, võime halastuseta tegutseda ning endast reaalsusest erineva kuvandi esitlemine - on omadused ja käitumisviisid, mis tingimata ei loo häid meeskonnatöö tulemusi või positiivset töökeskkonda,» selgitas professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles