Paldiskis avati Eesti võimsaim kraanade katsestend

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanade katsestend Paldiskis
Kraanade katsestend Paldiskis Foto: Martin Mehilane

Paldiski Põhjasadamasse rajatavas ligi 28-hektarilises tööstuspargis avati eile Eestis ainulaadne, kuni 300 tonnise tõstevõimega kraanade katsestend.

Kaks miljonit eurot maksma läinud katsestendil toimub laevakraanade lõplik katsetamine, ehk kontrollitakse kõikide süsteemide tööd, tarkvara ja vajadusel ka täiendatakse seda. Leping katsestendi rajamiseks sõlmiti Eesti erakapitalil põhineva masinatööstusettevõte E-Profiil ja Norra firma National Oilwell Varkoga vahel 2014. aasta suvel.

« Klientide jaoks on nüüd elu mugavam ja soodsam, sest nad saavad kõik vajaliku ühest kohast – nii kraana osad kui ka nende hüdro-ja elektromontaaži. Sellega välditakse kraana osade liigseid logistika kulusid, lisaks ei pea tegelema mitme erineva allhankijaga ja nende tarnete jälgimisega,» ütles E-Profiili juhatuse liige Martin Mehilane.

Stend on osaks Paldiski Põhjasadamasse rajatavast 27,6 hektari suurusest  Parki tehnopargist. Pargis peaks tulevikus tööd saama 300 inimest tegevuste  kogumaksumus on 6 060 000 eurot.

 «Paldiski Põhjasadam on ideaalse asukohaga ja lisaks kõigele ka jäävaba. Erinevalt Muuga sadamast puuduvad siin olulised gabariidiprobleemid. Vajalik oleks Paldiski-Tallinn trassil suuregabariidiliste veoste transporditrassi väljaarendamine. See nõuab maanteetrassil investeeringuid suurusjärgus 1,5 miljonit eurot,» hindas Martin Mehilane.

(Foto: Marytin Mehilane)
(Foto: Marytin Mehilane) Foto: Martin Mehilane

Kui aastaid tagasi suutis E-Profiil ühe laevakraana juures saada töid 400 000 euro eest, siis eesmärk on jõuda ühe kraana mobilisatsiooniga laevale 5 miljoni eurose tuluni ehk hakata aastaks 2019 ise kraanasid laevadele paigaldama.

AS E-Profiil on 1997. aastal loodud Eesti erakapitalil põhinev ettevõte, mis on spetsialiseerunud nafta- ja gaasitööstuse suurte, raskete ja keeruliste seadmete ning metallkonstruktsioonide tootmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles